Економіка України
Подобається

“Знецінилася в 14 разів”: Експерт розповів, що відбувається з гривнею

30/06/2018
“Знецінилася в 14 разів”: Експерт розповів, що відбувається з гривнею

Українська гривня за час свого існування знецінилася в 14 разів. Якщо в 1996 році, коли вона була введена в обіг, за один американський долар давали 1,75 грн, то зараз – більше 26 грн, а до кінця 2018 року курс може впритул наблизитися до 30 грн / $ 1. 

Українська гривня з часу її введення в обіг в 1996 році знецінилася в 14 разів – таку шокуючу цифру назвав днями директор департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

Популярне: Від 20 гривень до 35 гривень: Нацбанк запровадив плату за видачу розмінних монет

За його словами, в порівнянні з 1996 роком купівельна спроможність банкноти в 1 грн зараз становить 7 коп., 2 грн – 14 коп., 5 грн – 36 коп., 10 грн – 71 коп.

Варто нагадати, що у вересні 1996 року, коли гривня була введена в обіг, замінивши купоно-карбованець, курс американського долара становив 1,75 грн / $ 1. Зараз за долар дають більше 26 грн, при цьому в окремі періоди 2015 року курс перевищував 30 грн / $ 1.

Сам регулятор пояснює обвал купівельної спроможності гривні "кризовими періодами, які супроводжувалися сплесками девальвації і інфляції".

Однак, причини знецінення національної валюти лежать в площині держуправління.

За словами виконавчого директора Фонду Блейзера Олега Устенка, слід говорити про проблему економічної політики держави в цілому – "і фіскальної, і монетарної, і політики, пов'язаної з економічним зростанням".

Експерт зазначив, що з 1996 до 2016 року економіка, наприклад, Польщі подвоїлася, а українська економіка зросла лише на 20%. "Україна не цікава. А коли немає інтересу, то і валюта не заводиться. Коли немає реформ, зберігаються мляві темпи економічного зростання. Сировинна економіка, як у випадку з Україною, практично завжди має торговий дефіцит, а він є одним із стимулів того, що місцева грошова одиниця повинна девальвувати. Якщо країна живе величезний період часу невідповідно до своїх достатків і накопичує борги, це теж не додає стабільності грошової одиниці ", – розповів фахівець виданню.

За словами фінансового експерта Олексія Куща, Україна на етапі свого становлення зіткнулася з проблемами, які були притаманні більшості пострадянських країн. "В Україні був добре проведений перший етап – в середині 1990-х років була проведена шокова терапія, погасили гіперінфляцію, ввели національну валюту, яка була досить стабільною, а потім країна зупинилася на шляху проведення структурно-інституціональних реформ", – сказав він "апостроф ".

 


                         



Коментарі