Технології
Подобається

Новинка: українці створили розумні лічильники для економії електроенергії

13/06/2018
Новинка: українці створили розумні лічильники для економії електроенергії

Українці Олексій Жоголєв і Володимир Павлов створили розумні лічильники smart-MAC, які допомагають скоротити витрату електроенергії від 5 до 30%. Це не перший подібний проект. Уже кілька років в світі розвивається український стартап Ecois.me, який також допомагає економити електрику.

Однак команда smart-MAC каже, що аналогів їх продукту – немає. "У світі багато лічильників, які надають якісь дані. Але питання в тому, як агрегувати, архівувати і аналізувати ці дані. Вивести їх хоча б в один графік або заважко, або ж це рішення промислового рівня, які не підходять простим людям. Одна справа – збирати інформацію в масштабах заводу, інша справа – побачити в хвилинах, скільки ресурсів споживає квартира, будинок або невелике кафе ", – кажуть розробники.

Популярне: Щоб нічого не приховувати: Порошенко хоче ввести новий “зарплатний” показник

Вони поставили собі за мету представити дані про споживання комунальних послуг комплексно – за різні періоди часу. Розробники говорять, що їх розумний лічильник зберігає детальні дані споживання електрики в хмарі і відображає поточні показання в онлайн-режимі. "Такий контроль дозволяє оптимізувати споживання і платити тільки за те, що використовуєш", – пояснюють творці проекту. Крім електрики пристрою smart-MAC можуть моніторити споживання газу, води і тепла, а також мають відкритий API для інтеграції з розумним будинком.

Свою фішку розробники бачать в ціні, – вона у хлопців на рівні 70-150 дол. За пристрій, що в 2-3 рази нижче, ніж у того ж Ecois.me, – і в хмарному сервері і веб-інструменти для аналізу та візуалізації зібраних даних.

У проекту також є рішення для бізнесу, які допомагають відслідковувати споживання електрики конкретними пристроями, наприклад, кава-машиною. І функція управління електромережею для аварійного вимкнення зовнішнього навантаження, наприклад, в разі забутих електроприладів. Проект отримав поки 20 000 долл. інвестицій.


                         



Коментарі