Головні Новини
Подобається

Коли податківці можуть забрати автомобіль за борги і як цьому протистояти: Що варто знати про транспортний податок

31/05/2018
Коли податківці можуть забрати автомобіль за борги і як цьому протистояти: Що варто знати про транспортний податок

Власники дорогих авто так і не звикли до думки про сплату транспортного податку або як його ще називають – податку на розкіш (в 2017 р сплачувався з машин вартістю від 1,2 млн. Грн.). За словами начальника Головного управління УКРІНФОРМ в Києві Людмили Демченко, загальна сума боргу київських водіїв за цією статтею перевищила 72 млн грн. Для його стягнення майно понад 1,3 тис. Осіб було оформлено як податкова застава.

Юристи розповіли, до чого варто готуватися тим, у кого є заборгованість з податку.

Популярне: Екс-президент України очолив один з київських банків

Податкова застава – це спосіб забезпечення сплати грошових зобов'язань перед бюджетом, включаючи пеню. Він застосовується при несплаті будь-якого виду податку. І полягає в обмеженні права розпорядження майном боржника.

Нагадаємо, транспортний податок зобов'язані платити як фізособи, так і юридичні особи (у тому числі нерезиденти), які володіють зареєстрованими в Україні авто не старше 5 років. При цьому мова йде про машини вартістю понад 375 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року. У 2018 році – це майже 1,4 млн грн, а в 2017-му було 1,2 млн грн.

Транспортний податок сплачується фізособами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Такий документ надсилається ним щорічно до 1 липня року, наступного за звітним.

У разі несплати фіскали направляють людині податкову вимогу відповідно до статті 59 Податкового кодексу. Як повідомляють в ГФС, для нагадування про борг платників автоматично повідомляють по телефону і на електронну пошту.

«Застава може виникати на будь-яке майно власника авто, вартість якого порівняна з сумою податку, тобто 25 тис. грн. », – зауважив радник податкової практики ЕПАП Україна Олександр Майданик.

Проте, це можливо. Якщо особа не оскаржило податкове повідомлення-рішення в суді, то вже самі податківці звертаються до суду з вимогою здійснити стягнення.

Як розповіли юристи, останні зміни до Податкового кодексу спростили процедуру вручення повідомлення-рішення про сплату податку. Щоб повідомлення вважалося врученим, не обов'язково віддавати його особисто в руки. Досить відправити його рекомендованим листом поштою на зареєстровану адресу платника. І незалежно від того, отримав його платник чи ні – лист вважається врученим.

А потім виникає податковий борг і право на податкову заставу та інші несподівані для платника заходи впливу.

«Саме фізособи знаходяться в найбільшій зоні ризику, так як вони ще не мають стійкої звички повідомляти податкові органи про зміну своєї адреси», – зазначив партнер юридичної об'єднання ID Legal Group Олег Добровольський

Тобто, податкова формально виконує закон щодо повідомлення платника, а потім активно приймається стягувати борг, про який громадянин може навіть не здогадуватися.

«Податківці звертаються до суду і отримують рішення про стягнення суми боргу. В рамках цього рішення вони можуть здійснювати і такі заходи виконання рішення як вилучення автомобіля », – каже Олег Добровольський.

Крім того, при наявності податкової заборгованості, неважливо якого розміру, ГФС може накласти обтяження на все зареєстроване на боржника рухоме і нерухоме майно. Про що боржник може дізнатися вже тільки коли спробує здійснити будь-яку операцію зі своїм майном.

Сюрприз його може чекати і на кордоні – митники, швидше за все, не випустять така особа за межі України.

Таким чином людина опиняється в ситуації, коли він сам змушений звертатися в ГФС за отриманням повідомлення-рішення і як можна швидше погашати суму боргу. При цьому йому доведеться заплатити штраф і пеню за прострочення, і тільки потім можна вимагати скасування заходів впливу: зняття обтяження, повернення вилученого майна, ліквідацію записів в реєстрі боржників та інших.


                         



Коментарі