Головні Новини
Подобається

Удар по кишенях водіїв і чому варто викинути телевізор: Що зміниться для українців у травні

02/05/2018
Удар по кишенях водіїв і чому варто викинути телевізор: Що зміниться для українців у травні

Українців в травні чекають нові норми закону про ЖКГ і чергове подорожчання палива та проїзду.

Так, ще в 2017 році прийняли закон «Про житлово-комунальні послуги». Повністю він запрацює в 2019 році, проте деякі його норми вступлять в силу в травні цього року.

Зокрема, тепер загальна плата за комунальну послугу буде складатися з плати за абонентське обслуговування, за обслуговування внутрішньобудинкових систем і, власне, плати за послугу.

Також в травні платіжки почнуть рахувати по будинковим, а не квартирним лічильниках. При цьому загальнобудинкові лічильники стануть комерційними, тобто встановлювати і обслуговувати їх будуть за рахунок споживача.

Важливо також те, що постачальників комунальних послуг будуть позбавляти послуг за борги, попередньо попередивши за 30 днів. Виняток – електрика і газ.

Також українцям новий закон про ЖКГ дозволить знизити плату за ЖКП, якщо «послуга не була надана або її якість була незадовільним».

У травні українцям зроблять перерахунок субсидій на наступний сезон. Так, в квітні знижка надавалася ще з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, а в травні поточного року з урахуванням доходів за друге півріччя.

ПопулярнеВ Україні ввели тарифи на лікування: Що буде безкоштовним

У Мінсоцполітики відзначили, якщо людина стала пенсіонером, або перестала працювати і отримує тільки пенсію, – то вона має право звернутися із заявою на перерахунок субсидії з поправкою на його актуальні доходи в будь-якому місяці.

Преважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, – загалом це приблизно 80-85% нинішніх субсидіантів – як і раніше державна допомога буде перепризначена в автоматичному режимі і без необхідності звертатися до органів соціального захисту.

Натомість у зв’язку з введенням нових правил близько 15% громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії. Отже, повторно – Заяву і Декларацію – потрібно буде подати:

  • Орендарям житла
  • Внутрішньо переміщеним особам
  • Тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб
  • Тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати
  • Тим сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.
  • Тим сім’ям, які саном на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го.

З 1 травня українців також чекає нововведення – вступає в силу закон про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до міст обласного значення.

Тепер ОТО будуть створюватися без проведення виборів, а керувати ними будуть чинні мери обласних центрів. Це допоможе поліпшити доступ до інфраструктури жителів сіл до кращих лікарень, шкіл, дитсадків.

Українських водіїв в травні чекає неприємна новина, адже через світове подорожчання нафти – зростає і ціна на паливо. Експерти прогнозують, що ціна на бензин може підскочити на одну-дві гривні, а якщо курс гривні ослабне, то зростання може бути більш значним.

Ще з 1 травня вдень поза містом можна не вмикати фари автомобіля чи ходові вогні.

Згідно Правил дорожнього руху, водії зобов'язані вмикати ближнє світло фар чи ходові вогні при русі вдень поза місто із 1 жовтня по 1 травня.

Також в травні «Укрзалізниця» підвищує ціни на проїзд.

«Ми пройшли узгодження на рівні профспілок. Отримали відповідь від Державної регуляторної служби та Мінекономіки. Зараз перебуваємо на фінальній стадії з кількома міністерствами. Вартість квитків повинна вирости на 12%. Це означає, що, наприклад, купе Київ – Одеса буде коштувати 548 грн замість 488, а Київ – Харків – 448 грн замість 400», – попередила в. о. глави УЗ Євгена Кравцова.

Відзначимо також, що 1 травня один з найбільших провайдерів телекомунікаційних послуг «Воля» піднімає ціни на свої послуги. В середньому ціни на ТБ і інтернет виростуть на сім відсотків.

 

 


                         



Коментарі