Головні Новини
Подобається

Нововведення в роботі Пенсійного фонду і підвищення мінімалки під питанням. Усе що потрібно знати українцям

22/04/2018
Нововведення в роботі Пенсійного фонду і підвищення мінімалки під питанням. Усе що потрібно знати українцям

Тиждень, що минає запам'ятається українцям суперечливими заявами про майбутнє зростання "мінімалки" до 4100-4200 гривень і погіршенням економічних прогнозів для України.

Втім, не обійшлося без позитиву – Пенсійний фонд вирішив освоїти новітні технології, а українські підприємці продовжують впевнено дивитися в майбутнє.

1. Пенсійний фонд з північною системою Oracle

Пенсійний фонд (ПФ) України отримав від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) серверну систему Oracle вартістю мільйон доларів.

Нове обладнання почне працювати з травня. Воно дозволить підвищити захист даних 42 млн українців, інформація про виплати і стаж яких зберігається в Пенсійному фонді, а також збільшить потужність інформаційної системи Фонду в чотири рази.

Система покращить обслуговування пенсіонерів, які зможуть відслідковувати свої пенсії в режимі онлайн.Як пояснили представники Кабміну, мова йде не тільки моделювання майбутньої пенсії і отримання інформації про стаж або розмір виплат. Так, в найближчі місяці ПФ запустить послугу дистанційного отримання довідок з пенсійного фонду, а також почне розсилати SMS пенсіонерам. Від останньої послуги можна буде відмовитися.

Крім того, робота нової системи дозволить прискорити процес оформлення пенсій. "При старій системі процес оформлення пенсії займав в середньому 10 днів. Ми хочемо скоротити процес до 15 хвилин", – розповів глава ПФ Олексій Зарудний.

Також, завдяки електронній системі, досягнута прозорість пенсійних виплат – держава не платить пенсії "мертвим душам", пояснив глава Фонду.

2. Бюджетна політика на три роки – долар за 30

Уряд затвердив основні напрямки бюджетної політики на 2019-2021 роки позначивши цілі по інфляції і держборгу.

Так, згідно з документом, в 2019 році зростання ВВП України очікується на рівні 3,6%. При цьому за підсумками 2019 року зростання споживчих цін очікується на рівні 6,5%, при цьому індекс цін виробників прогнозується на рівні 7,2%.

Згідно з прогнозом, ВВП в номінальному вираженні в 2019 році складе 3,734 трлн грн, а середньорічний курс нацвалюти становитиме 30,5 грн за долар.

Дефіцит бюджету в 2019 році прогнозується на рівні 2,2% ВВП. При цьому в 2020 і 2021 році зростання економіки прогнозується відповідно на рівні 4% і 6,3%, інфляція – на рівні 5% і 4,8%, а рівень безробіття – 8,5% і 8,3%.

Крім того, граничний розмір державного боргу в 2019 році прогнозується на рівні 56% ВВП, в 2020 році – 54%, в 2021 році – 53%.

3. Мінімальна зарплата 

З початку квітня в Україні почало активно обговорюватися питання про чергове підвищення мінімальної зарплати. У держбюджеті на 2018 рік передбачено, що Кабмін за підсумками першого кварталу проведе аналіз виконання бюджету і розгляне питання про можливість підвищення розміру "мінімалки" до 4200 грн.

Заступник міністра фінансів України Сергій Марченко прямо заявив: підвищення в найближчому кварталі чекати не варто. "Оперативні дані Держказначейства за підсумками I кварталу свідчать про те, що ми не маємо можливості підвищити мінімальну зарплату", – пояснив він.

При цьому міністр соціальної політики Андрій Рева упевнений: резерви для підвищення мінімальних зарплат є вже сьогодні. А віце-прем'єр Павло Розенко пропонує почекати. За його словами, "реальна картина" підсумків економічної діяльності I кварталу стане зрозумілою в кінці квітня – на початку травня.

При цьому Міжнародний валютний фонд погоджується з Мінфіном. У Фонді впевнені – Україні не вистачить грошей на зростання "мінімалки". "Ми стурбовані зростанням витратного тиску на тлі занадто оптимістичних, на наше переконання, прогнозів дохідної частини бюджету. З огляду на це, ми не бачимо фіскального простору для збільшення бюджетних витрат в 2018 році", – зазначив офіційний представник МВФ Йоста Люнгман.

В останні роки мінімальна зарплата перераховувалася раз на рік. Пропозиція про додаткове підвищення, посеред року, була включена в закон про бюджет на 2018 рік за пропозицією президента Петра Порошенка. 2017 році мінімальна зарплата була підвищена відразу в два рази: з 1600 до 3200 грн. З початку 2018 року вона зросла ще на 16% і зараз становить 3723 грн.

4. Прогноз МВФ по Україні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз ВВП України на 2019 рік до 3,3% з 4%. При цьому прогноз на 2018 рік зберігся на рівні 3,2%.

Прогноз середньорічної інфляції в 2018 році в Україні погіршено на 4 процентних пункту (п.п.) – до 11%. МВФ погіршив прогноз інфляції в 2019 році до 8% з 7%.

Фонд оцінив середньорічну інфляцію в Україні в 2017 році в 14,4%, що перевищило прогноз Фонду, що становив 12,8%. При цьому, за даними Держстату, інфляція в 2017 році склала 13,7%.

В цілому по світу МВФ очікує, що зростання економіки в 2018 

 складе 3,7%. Серед ризиків в фонді відзначають відмову від жорсткого регулювання фінансової сфери, що  опрацьовується Мінфіном США, яку було введено у відповідь на кризу 2008-2009 років. При цьому зміна економічної ситуації змусило МВФ почати масштабний перегляд своєї політики.

5. Ділові очікування

НБУ щокварталу проводить дослідження "Ділові очікування підприємств". Опитування в рамках останнього з них – за I квартал 2018 року – проводилися з 5 лютого по 6 березня, їх результати опубліковані в середині квітня.

Популярне:Експерти розповіли що буде з доларом наступного тижня

Українські підприємства в цілому зберігають оптимізм, але в цей раз на тлі лютневого падіння гривні посилилися девальваційні та інфляційні очікування.

В цілому в найближчі 12 місяців бізнес очікує:

зростання обсягів виробництва товарів і послуг: баланс очікувань 19% (в IV кварталі 2017 було 21,2%) – позитивна динаміка триває восьмий квартал поспіль;
висока ділова активність: індекс ділових очікувань (ІДО) підвищився до 120,6% (було 115,2%), що є найвищим значенням з II кварталу 2011 року; позитивний індекс ІДО зберігається з другого кварталу 2016 року;
збільшення потреби в позикових коштах (найвищий рівень з початку проведення опитувань), проте перешкодою для залучення нових кредитів залишаються високі ставки по них;
прискорення інфляції: зростання споживчих цін на 11% (було 10,4%);
девальвації гривні: середнє значення обмінного курсу до долара США – 29,53 грн / дол. (було 29,3).

Зростання обсягів виробництва очікують респонденти підприємств 18 регіонів, найбільше – Закарпатської та Рівненської областей. Зменшення обсягів прогнозують в Одеській, Херсонській і Тернопільській областях.


                         



Коментарі