Економіка України
Подобається

Курс долара до 26 січня – прогноз аналітиків

19/01/2018
Курс долара до 26 січня – прогноз аналітиків

На сьогоднішній день математично обґрунтованим курсом гривні повинен бути діапазон 27-27,5 грн/$, вважають аналітики Atlant Finance.

За оцінками експертів, наступного тижня гривню можна очікувати в коридорі 28,5-29 грн/$ на міжбанківському і 28,5-29 грн/$ на готівковому ринках.

Тиждень на міжбанківському валютному ринку пройшов досить динамічно, гривня була в рамках прогнозованого коридору.

Популярне: Пенсія більше 10 тис грн: Як українцям заробити таку виплату

У понеділок обсяги валютних торгів очікувано знизилися через вихідний день у США. На умовах ТОМ (розрахунки у гривні "сьогодні", а поставка валюти – "завтра") багато хто з учасників ринку не особливо хотів здійснювати свої операції, тому перенесли їх на наступний день. Однак, навіть незважаючи на меншу ринкову активність, долар продовжив дорожчати на міжбанку.

Головний обсяг продажу валюти в понеділок – це обов'язкові продажі експортної виручки. При цьому умови ТОМ злякали не всіх покупців і попит все одно перевищував пропозицію. Ринок при цьому перебував у нестійкій рівновазі. За день долар на міжбанківському ринку подорожчав на 4 копійки. НБУ на ринок у форматі аукціону з продажу долара не виходив.

У вівторок з самого початку торгів через вихідний в понеділок у США на ринку виникла суттєва перевага попиту на валюту на тлі низької пропозиції. Те, що в цій ситуації долар подорожчає розуміли всі, і тому продавці не поспішали укладати угоди, а покупці були досить поступливі, сподіваючись купити валюту швидше, не чекаючи подальшого зростання котирувань. Нацбанку довелося вийти на міжбанк у форматі "запиту кращого курсу" і продати близько $15 млн. Це дещо стримало зростання котирувань.

У середу ситуація на валютному ринку для гривні не покращилася і долар за день зміцнився на 8 копійок. Збільшення обсягів пропозиції валюти за рахунок зростання обов'язкового продажу повністю не перекрило підвищений попит. Нацбанк не виходив на ринок у форматі аукціону з продажу долара, але намагався призупинити зростання котирувань за допомогою продажу валюти через "запит кращого курсу".

У четвер ситуація на валютному ринку для гривні знову не покращилася. Попит на валюту практично весь час перевищував пропозицію, що і відбивалося на поведінці ринку – курс долара явно не вичерпав весь потенціал свого зростання. НБУ не виходив на торги у форматі аукціону з продажу долара.


                         



Коментарі