Економіка України
Подобається

Довідки про доходи українці подавати не будуть: Що треба знати, щоб ухилитись від нововведення

15/01/2018
Довідки про доходи українці подавати не будуть: Що треба знати, щоб ухилитись від нововведення

В Україні всі фізичні особи, які повинні будуть теоретично підпадати під нововведення про подачу щорічної декларації, будуть шукати можливість не заповнювати документ.

Таку точку зору висловив політолог Павло Рудяков.

«Це нововведення, яке не матиме практичних наслідків. Їм зручно звітувати перед європейськими партнерами, показувати що ми вводимо такі речі і таким чином ставимо ще одну перешкоду корупції. Буквально на корупційні схеми вони не вплинуть. І ніяких збільшень дохідної частини бюджету вони не принесуть. Всіх фізичних осіб, які туди повинні будуть теоретично підпадати, будуть різними шляхами ухилятися від даного нововведення », – заявив політолог.

На думку П. Рудякова, це імітація Мінфіном конкретних дій.

«У нас же є е-декларації, які запустили з великою помпою, які зібрали і виявили кричущі порушення. Скандал зам'явся через два тижні – місяць. І ці е-декларації валяються невідомо де. Ось зараз нова хвиля подачі цих декларацій і жодних результатів. Все як крали, так і крадуть. Це рухи, які повинні показати, що Мінфін працює. А він працює погано », – зазначив він.

Нагадаємо, Міністерство фінансів пропонує визначити фізичними особами з високими доходами кінцевих бенефіціарів великих платників податків.

Популярне: Нові правила приватизації можуть прийняти вже на наступному тижні: У закон внесуть понад тисячу поправок

Законопроект, який визначає критерії для фізосіб з високими доходами і зобов'язує їх подавати щорічну декларацію про майновий стан і доходи, оприлюднена на сайті Мінфіну.

Серед інших критеріїв законопроект пропонує віднести до зазначеної групи платників податку власників 10% і більше статутного (складеного) капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) юрособи-нерезидента, яке задекларувало прибуток за минулий податковий період 10 млн євро і більше.

Також пропонується вважати фізособами з високими доходами тих, чий річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 млн гривень.

Як вказується в супровідних документах до законопроекту, за результатами деклараційної кампанії за 2016 рік 63 фізособи задекларували доходи на суму понад 7,658 млрд гривень, внаслідок чого Державна фіскальна служба  донарахувала 225,2 млн гривень податку на доходи фізосіб і 26,6 млн гривень військового збору.


                         



Коментарі