Економіка України
Подобається

Варто знати: інфляційний прогноз Нацбанку на цей рік

07/01/2018
Варто знати: інфляційний прогноз Нацбанку на цей рік

На фініші 2017-го Національний банк двічі поспіль підвищив  облікову ставку, свій прогноз інфляції на 2018-й погіршив до 7,3 %. А Міністерство фінансів України на період з торішнього по цьогорічний грудень передбачає 9 % інфляцію.

Популярне: В Україну прибула партія найдешевших у світі автомобів

Інфляційний прогноз Національного банку на цей рік – 7,3 відсотка. Після того, як стало відомо про плани підвищити мінімалку до 4100 гривень, економічні експерти заговорили про ймовірне січневе «оновлення» інфляційного прогнозу. Принаймні, заступник міністра фінансів  Сергій Марченко розповів журналістам, що відомство планку цьогорічної інфляції підняло до 9 відсотків. «Якщо ми все ж приймемо рішення про підвищення мінімальної зарплати до 4100 грн, це буде відбуватися в межах вже задекларованих макропоказників», — каже посадовець. Він радить дивитися на структуру споживчої інфляції і на чинники, які вплинули на її зростання: «Населення, отримавши додаткові гроші, витрачало їх, в тому числі на продукти. Був сезонний сплеск цін на овочі та фрукти, який був пов’язаний з погодними умовами, і про це все прямо говорили. Інфляцію треба враховувати не тільки з точки зору попиту, а й з точки зору пропозиції. Наприклад, пропозиція на ринку м’яса в цьому році було недостатньою, внаслідок чого зростав попит на м’ясопродукти і відповідно ціни».

Сергій Марченко впевнений: «Якщо у людей підвищився рівень життя, і вони за додаткові гроші купили більше м’ясних продуктів — це нормально. У наступному році ми б хотіли, щоб громадяни більше купували продукції вже іншого рівня потреб, наприклад, легкої промисловості — одягу, взуття і т.д. Наступним етапом буде попит на послуги, дозвілля».


                         



Коментарі