Економіка України
Подобається

В Україні працює понад 22 тисячі аптек. Хто ж є власником?

07/01/2018
В Україні працює понад 22 тисячі аптек. Хто ж є власником?

Зараз в Україні працює понад 22 тисяч аптек. З кожним роком кількість аптек в середньому збільшується на тисячу точок.

Хто працює на ринку роздрібної дистрибуції лікарських засобів об'ємом в кілька мільярдів доларів.

«Аптека низьких цін»

Мережа «Аптека низьких цін» створена в 2000 році в Запоріжжі компанією «Аптека-Магнолія» Костянтина Безодні і Артура Кадушкіна. Загальна кількість торгових точок становить близько 450.

Антимонопольний комітет України та Міністерство охорони здоров'я неодноразово зверталися до власників аптеки змінити назву «Аптеки низьких цін», так як воно не відповідає дійсності. Ціни на препарати тут не є низькими в порівнянні з іншими учасниками ринку. Саме тому на вивісках аптек цієї мережі в назві часто можна зустріти смайли замість букв.

Крім «Аптека низьких цін», ТОВ «Аптека-Магнолія» розвиває мережі аптек «Благодія» і «Копійка». Остання була створена Пучіним і Кадушкіним в 2015 році.

В аптеках мережі «Копійка» керуюча компанія «Аптека-Магнолія» має намір впроваджувати автоматизований формат продажів. Замість продавців працюватимуть термінали. Зараз такі аптеки працюють лише в 3 містах України – в Одесі, Херсоні та Харкові.

 

Популярне: Змушують повертати назад надбавку: Чому держава відбирає у пенсіонерів перераховану пенсію

«ФАРМПЛАНЕТА»

У фармацевтичну компанію Валерія Кондрука «ФАРМПЛАНЕТА» входять мережі аптек «Пані Аптека» і «Пан аптекар». «ФАРМПЛАНЕТА» входить до п'ятірки найбільших гравців на фармринку. Виручка за 2016 рік – 2,9 млрд грн. Статки власника компанії в 2016 році оцінювався в $ 28 млн. Також Кондрук володів фармдистриб'ютором «Артур-К», який збанкрутував у 2011 році і не погасив кредит в розмірі 210 млн грн державному «Укрексімбанку».

Гамма-55 (Аптека 9-1-1)

Аптечна мережа «9-1-1» представлена ​​в багатьох містах України, складається з понад 300 аптек. Мережа управляється компанією «Гамма-55» ". Її в 1996 році заснували харків'яни Ашот і його син Сергій Данієлян.

«Волиньфарм»
Мережа аптек «Волиньфарм» працює в західних областях України – експлуатує більше сотні аптек у Волинській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Житомирській та Хмельницькій областях. Офіційно компанія належить офшорній компанії Klaris Group (Сейшели), але, за даними волинських ЗМІ, компанію контролюють бізнесмени Валерій Бондарчук (депутат Луцької міськради від «Батьківщини») і Станіслав Шайко.

«Мед-сервіс»

«Мед-сервіс» – найбільша аптечна мережа України. Управляє 300 аптеками в 100 містах країни. Мережа заснована в 1995 році, входить до групи компаній «Мед-Сервіс Груп» Олега Токарева. До групи, крім фармацевтичних, входять будівельні і торгові компанії. Серед них «МС Девелопмент», «Долина», «МС Маркетинг Сервіс», «МС Маркетинг Прайм», «МС Маркетинг Ідеал», «МС Маркетинг Директ» і т.д. Всього – близько трьох десятків юридичних осіб.

«Конекс»

ПП «Конекс» засновано в 1995 році у Вінниці Олександром Мудрим, другом колишнього мера Вінниці Олександра Домбровського. Мережа налічує понад 90 аптек, які представлені в 5 областях України – Вінницькій, Хмельницькій, Житомирській, Черкаській, Чернівецькій.

«Аптека Гаєвського» і Аптечна мережа «Фармація»

Аптечна мережа «Фармація» та мережа «Аптека Гаєвського», а це більше 200 аптек, належать одеському мільйонерові, бенефіціару банку «Південний» Юрію Батьківщині і Любові Беккер – родичці Марка Беккера – бізнес-партнера Батьківщини.

«Сіріус 95» (Аптеки «Бажаємо здоров'я»)

«Сіріус 95» у 2001 році заснувала мережу аптек «Бажаємо здоров'я». Її засновниками, згідно з реєстром YouControl, є Олександр Кощій, Андрій Варченко, Ігор Пустовіт, а також ТОВ «КУА« Портфельні інвестиції ». «Бажаємо здоров'я» – одна з найбільших аптечних мереж України. Всього по країні працює 450 аптек.

Аптека24

ТОВ «Аптека24» заснована Інною Писарєвою і Павлом Резником в 2013 році в Дніпрі. Зараз працюють 24 аптеки в 20 містах України.

«Маркет Універсал ЛТД» (Аптеки D.S.)

ТОВ «Маркет Універсал ЛТД» – керівну компанію мережі аптек «D.S.» – заснували Олег Никулішин з дружиною в 1992 році у Львові. Сьогодні співвласниками мережі є також Сергій Діхтяр, Микола Шморгай і Роман Никулішин (інформація надана мережею «D.S.»).

Мережа об'єднує 169 аптек в 42 містах України. Це один з основних гравців фармринку на Західній Україні. Крім аптеки, у компанії є «D.S.Таємна Аптека» – інтерактивний музей фармації, а також інтернет-магазин DSka, що торгує товарами для краси і здоров'я.

«Лекфарм» (Аптеки 36.6)

ТОВ «Лекфарм» створено в 2001 році Борисом Волошиним, Володимиром Кандибою і Іваном Колесником. Мережа складається з 20 аптек у Києві, а також і в Яготині.

«Столичний Медичний Альянс» (Аптеки «Країна Здоров'я»)

Мережа аптек «Країна Здоров'я» (ТОВ «Столичний Медичний Альянс») працює з 2005 року. Тоді перша аптека була відкрита в Василькові Київської області. Мережа з 32 аптек працює в Києві і області. Мережа належить Ігорю Барковському та Сергію Гонтару – власникам фармацевтичного холдингу «Юніфарма», який займається виробництвом і оптовим продажем препаратів.

Аптека гормональних препаратів

Мережа заснована в 1995 році Наталією Волковою і Віктором Журавльовим. Спочатку спеціалізацією аптеки були пацієнти з ендокринною патологією. Однак незабаром ТОВ «Аптека гормональних препаратів» розширило поле діяльності. У 1999 році була зареєстрована торгова марка «Агапоша», яка випускає лікарські засоби і вироби медичного призначення. Мережа налічує 9 аптек і 1 аптечний пункт.

Засновник і власник 61% статутного фонду ТОВ «Аптека гормональних препаратів» – Віктор Журавльов. Він також є власником ТОВ «Бізнес центр Фармація», яке займається оптовою торгівлею препаратами. Крім того, в 2005 році Журавльов заснував ТОВ «Аптека спеціальних препаратів», яке також займалося оптовою торгівлею ліків. Однак в 2014 році аптека була переписана на Вікторію Цібакову і перепрофільована на поштову та кур'єрську діяльність.

ТАС-Фарма (Аптеки TAS)

Аптечна мережа TAS була створена в 2009 році в результаті ребрендингу мережі «Даша». Входить у фінансово-промислову групу TAS бізнесмена і політика Сергія Тігіпка. Мережа налічує близько 100 аптек, які представлені в 30 містах України.

До групи TAS також входить «ТАСкомбанк» та страхова група «ТАС». У промисловий сегмент групи входять «Кременчуцький сталеливарний завод», «Дніпровагонмаш» і великий виробник металовиробів – «Дніпрометизу». Крім цього, в ТАС входить асфальтний завод «Столичний», забудовник, який підносить торгово-розважальний центр Podol Mall біля станції метро ім. Тараса Шевченка в Києві, енергетична компанія SALIX Energy (вирощує енергетичну вербу) і «ТАС Агро» – обробляє землю і вирощує зернові.

Аптекар і Віталюкс

ТОВ «Віталюкс» створено в 2002 році. Компанія управляє однойменною мережею з 39 аптек «Віталюкс», представленої в 4 містах України. Основним бенефіціаром компанії значиться «Локрин Холдінгс Лімітед» Ігоря Баленка. Йому також належить мережа аптек «Аптекар» (ТОВ «Аптекар»).

Крім аптек, Баленко володіє мережею супермаркетів «Фуршет», ТЦ «Ритм», «Променада», «Галерея мод», ресторанами «Козак Мамай», «Арізона», San Tori, готелями «7 днів» та Impressa hotel. Бізнесмен неодноразово потрапляв в рейтинги найбагатших українців.

«Наша аптека» 

ПП «Наша аптека» було створено в 1998 році в рамках одного з найбільших фармацевтичних дистриб'юторів країни ПрАТ «Альба Україна». Компанія «Альба Україна» належала екс-регіоналу Володимиру Дудці. У 2014 році була збанкрутує. Однак київська мережа «Наша аптека» продовжила роботу. Дудка з партнерами Романом Єфименко, Володимиром Джусом і Володимиром Чумелем зайняли керівні пости в ній.

У 2016 році «Наша аптека» об'єдналася з аптечними мережами «Алвіті», «Вежа фарм» і «Астра» під брендом «а + аптека». Понад 70 аптек мережі представлені в 11 областях України.

«ФОЗЗІ-Фарм» (Аптеки «Біла Ромашка»)

ТОВ «ФОЗЗІ-Фарм» було створено в 2001 році і входить в торгово-промислову групу компаній Fozzy Group. Компанія управляє мережею аптек «Біла Ромашка», яка налічує 30 аптек в 6 містах України.

До групи, крім аптеки, входять супермаркети «Сільпо», «Фора», Fozzy, магазин електроніки ringoo, Ніжинський консервний завод, птахофабрика «Варто», ПрАТ «Банк Восток», а також 8 ресторанів в Києві. Співвласниками групи є Володимир Костельман, Олег Сотников і Роман Чигир.

Аптека доброго дня

Заснована в 2006 році компанією «Фармастор». Власниками компанії є «Фармінвест Холдінгз Лімітед» з кіпрською пропискою (89,5%) і компанія з управління активами «І.С. Інвест »(10,5%). Остання контролюється Ігорем Червоненко, братом бізнесмена і політика Євгена Червоненка.

Мережа «Аптека доброго дня» була створена шляхом поглинання декількох аптечних мереж з подальшим розширенням кількості точок. «Аптека доброго дня» представлена ​​майже у всіх областях України та нараховує понад 200 аптек.

Аптека ЗІ
ТОВ «ЗІ» було засновано в 1993 році у Львові Ігорем Павлишем. Спочатку основним напрямком діяльності компанії було постачання лікувально-профілактичних установ Західної України діагностичним і лабораторним обладнанням. Однак вже через рік компанія відкрила фармацевтичний напрямок – мережа «Аптеки ЗІ».

Аптеки мережі представлені у всіх 8 областях Західної України. Всього мережа аптек «ЗІ» налічує 135 аптек і аптечних пунктів.


                         



Коментарі