Економіка України
Подобається

Порошенко зробив гучну заяву щодо газу: Що буде в 2018

05/01/2018
Порошенко зробив гучну заяву щодо газу: Що буде в 2018

Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна "зіскочила з газового гачка" "Газпрому" і починає 2018 рік енергетично незалежною, вважає президент Петро Порошенко.

"Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна зіскочила з газового гачка" Газпрому ". Ми впевнено починаємо 2018 рік – рік енергетичної незалежності України", – написав він у п'ятницю на своїй сторінці в Twitter.

Україна припинила закупівлю газу в РФ в листопаді 2015 року та в 2016-2017 роках не використала його при підготовці до опалювального сезону, закінчуючи в сховища газ, закуплений по реверсу в Європі. Поточні контракти на поставки і транзит газу між Україною і РФ закінчуються в 2019 році. В кінці 2017 року Порошенко заявляв, що Київ може відновити закупівлі в РФ, якщо газ буде дешевший.

Податкова проведе понад 6 тисяч перевірок: Які компанії оглянуть в першу чергу

"Газпром" і "Нафтогаз України" судилися в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. У підсумку, суд зобов'язав "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 мільярди доларів за вже поставлений газ, а також знизив річний контрактний обсяг закупівель до 5 мільярдів кубометрів газу, проте залишив умову "бери або плати" для 80% від цього обсягу, тобто , на 4 мільярди кубометрів.


                         



Коментарі