Економіка України
Подобається

Лічильники на газ встановлять безкоштовно: Як повернути гроші, якщо встановив самостійно

04/01/2018
Лічильники на газ встановлять безкоштовно: Як повернути гроші, якщо встановив самостійно

Останнім часом облгази залякували мешканців багатоповерхівок повідомленнями про те, що з 1 січня нового року деякі з них залишаться без їхніх послуг. А саме ті споживачі, які, не маючи індивідуальних, заборонили встановлювати у своїх під'їздах так звані загальнобудинкові лічильники. Люди пояснювали, що не хочуть платити ще за когось, а хочуть розраховуватися за споживання газу поквартирно.

Та все ж, питання, за чий кошт мають встановлювати індивідуальні газові лічильники, залишалося дискусійним. Адже ці прилади недешеві, у середньому вартують приблизно чотири тисячі гривень. Споживачі наполягали, щоб облгази й надалі продовжували встановлювати лічильники за свій кошт, як це вони робили до 1 жовтня 2015 року. Мовляв, у тарифі за газ їхня ціна закладена.

Облгази ж домоглися, щоб НКРЕП таки прийняла постанову, яка зобов'язувала споживачів встановлювати прилади обліку газу за свій кошт. І ось нарешті перед новим роком Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Зокрема, щодо порядку встановлення лічильників побутовим споживачам природного газу.

Популярне: Будьте уважні! Оголошено штормове попередження

"Ми внесли зміни в закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", якими перенесено граничні терміни обладнання всіх споживачів індивідуальними лічильниками газу з 1 січня 2018 року до 1 січня 2021 року. Адже існувала небезпека, що вісім мільйонів громадян України, які проживають сьогодні в трьох мільйонах помешкань у багатоквартирних будинках, в яких сьогодні не встановлені лічильники газу, з 1 січня 2018 року могли позбутися блакитного палива. Бо закон накладав штрафи на газопостачальні компанії, якщо б вони з наступного року подавали газ у будинки без лічильників. Затверджені зміни запроваджують норму, згідно з якою споживачам не можна буде припинити газопостачання, якщо в них немає лічильника".

Які ще зміни передбачено законом?

Заборонене встановлення загальнобудинкового лічильника газу без згоди власників багатоквартирного будинку.

За чий кошт тепер встановлюватимуть індивідуальні лічильники?

За кошт газових компаній у найближчі три роки, а саме з 1 січня 2018 до 1 січня 2021 року, споживачам встановлюватимуть лише квартирні лічильники. Закон також передбачає компенсацію споживачам, які власним коштом уже встановили газовий лічильник. Компенсація таких витрат відбуватиметься поступово, упродовж 12 місяців і за рахунок коштів, які споживач сплачує в тарифі на розподіл природного газу суб'єкту господарювання, що діє на відповідній території. На сьогодні газовий лічильник разом з установкою коштує три тисячі 600 гривень.


                         



Коментарі