Економіка України
Подобається

Нафтогаз винен Газпрому $ 2 млрд

24/12/2017
Нафтогаз винен Газпрому $ 2 млрд

22 грудня завершився арбітражний розгляд між НАК Нафтогаз України та російським Газпромом через контракт на постачання газу від 2009 року. Через майже 1 300 днів судових позовів Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма виніс остаточне рішення.

За підсумками арбітражного розгляду ні вимоги Нафтогазу, ні претензії Газпрому не були задоволені повністю. Відповідь на питання, хто програв в суді, а хто виграв, у великій мірі залежить від того, які з задоволених претензій мають більшу вагу для сторін.

Попереднє рішення Стокгольмський арбітраж виніс ще 31 травня цього року. Після цього Нафтогаз і Газпром повинні були домовитися про умови його виконання. Оскільки сторони не дійшли згоди, арбітраж самостійно виніс остаточний вердикт, який і направив компаніям 22 грудня. Сам арбітраж є безпрецедентним в історії газової галузі. Взаємні вимоги сторін у цій справі перевищували $ 65,1 млрд.

Популярне: Абонплата і штрафи: Все що потрібно знати про новий закон

"Бери або плати"

Арбітражний суд повністю відхилив позовні вимоги Газпрому на суму $ 56 млрд за пунктом контракту "бери або плати". Ця умова передбачала, що Нафтогаз раніше був зобов'язаний купувати у Газпрому мінімум 52 млрд кубометрів газу в рік, з можливістю зниження цього обсягу на 20% – до 41,6 млрд. Навіть якщо український холдинг не вибирав цей газ, він був зобов'язаний за нього заплатити .

Проте, сам пункт "бери або плати" в контракті зберігся. Тепер Нафтогаз У 2018-2019 роках (до закінчення дії контракту) буде зобов'язаний викуповувати у Газпрому 5 млрд кубометрів газу щорічно, з можливістю зниження цього обсягу на 20% – до 4 млрд. Нафтогаз наполягав в суді, щоб пункту "бери або плати в контракті "не було.

Нафтогаз у 2018-2019 роках буде зобов'язаний викуповувати у Газпрому 5 млрд кубометрів газу щорічно

Фактично арбітраж ухвалив, що Нафтогаз повинен купувати у Газпрому як мінімум половину нинішніх річних потреб в імпортному газі. За підсумками 2017 року український холдинг імпортує близько 9 млрд кубометрів.

Формула ціни газу

Стокгольмський арбітраж повністю переглянув формулу визначення ціни газу в контракті між Газпромом і Нафтогазом.

У цій частині розгляду є два важливих моменти: сама формула ціни та період, на який вона буде поширюватися.

Нафтогаз вимагав у суді, щоб ціна на російський газ визначалася за умовною формулою "хаб мінус". Тобто ціна газу на одному з європейських хабів (віртуальна біржа) мінус витрати на транспортування. Арбітраж задовольнив ці вимоги тільки частково.

За рішенням суду, Газпром повинен продавати, а Нафтогаз купувати газ за ціною, яка склалася на одному з європейських хабів.

Стара формула в контракті передбачала прив'язку ціни до нафтових котирувань. Переорієнтація на спотові газові контракти, замість нафтових – це загальна тенденція в торгівлі російським газом. У клієнтському портфелі Газпрому частка "спотових" поставок постійно зростає. Це дозволяє Газпрому зберігати свою частку на ринку газу в Європі.

Інше питання, до якого періоду буде застосована "спотова" формула для Нафтогазу. Український холдинг наполягав, щоб ціна з прив'язкою до хабів була переглянута з травня 2011 року. В такому випадку, Нафтогаз би отримав значну компенсацію від Газпрому через перегляд ціни заднім числом. Розмір такої компенсації Нафтогаз оцінював в $ 14,1 млрд (без урахування відсотків).

Ціна, за якою Газпром буде змушений поставляти газ, буде нижчою, ніж та, за якою Нафтогаз зараз купує газ у Європі

Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу тільки частково. Формула буде застосована до ціни російського газу тільки з кінця квітня 2014 року.

У підсумку, з 2018 року Нафтогаз буде купувати газ у Газпрому газ з прив'язкою до спотового ринку Європи. Який з газових хабів використовуватимуть для визначення ціни, сторони не розкривають.

Оптимальними могли б стати спотові котирування німецького хаба NCG. По-перше, це найбільш ліквідний німецький хаб. По-друге, ціни на газ для населення в Україні прив'язані до котирувань саме цієї біржі.

За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, Нафтогаз зможе купувати газ за ціною нижче, ніж спочатку було передбачено в контракті.

"Більш того, ціна, по якій Газпром буде змушений нам поставляти газ, буде нижчою, ніж та, за якою ми зараз купуємо газ з європейського напрямку", – сказав він 22 грудня журналістам.

Борг перед Газпромом

Найбільш спірне і резонансне питання – борг Нафтогазу перед Газпромом. У прес-релізі російського монополіста йдеться, що Стокгольмський арбітраж зобов'язав Нафтогазу виплатити $ 2,019 млрд боргу за блакитне паливо.

Цей борг сформувався в другому кварталі 2014 року і четвертому кварталі 2013 року. Спочатку вимоги Газпрому до боргу були вищими – $ 2,2 млрд.

З боргом за 2 другий квартал 2014 року всі очевидно. Нафтогаз у цей період сплачував Газпрому за газ виходячи з ціни $ 268,5 / тис. кубометрів. Російський монополіст наполягав на ціні $ 485 / тис. куб


                         



Коментарі