Економіка світу
Подобається

Український бізнес масово емігрує до Эстонії

18/12/2017
Український бізнес масово емігрує до Эстонії

Українці посіли перше місце за кількістю отриманих карт е-резидента в Естонії.

Міграція

Вже 314 компаній змінили українську прописку на естонську. При цьому в прикордонній службі та поліції Естонії знаходиться понад 1600 заяв від громадян України з проханням надати е-резиденство.

Причини

За словами експертів, головні причини, через які капітал йде з України – політична нестабільність, ускладнена і непрозора податкова політика, а також рівень девальвації і інфляції. За роки своєї незалежності Естонії вдалося створити зрозумілу податкову систему, вибудувати надійну банківську систему, якій довіряють підприємці. Більш того естонці перевели 99% усіх державних послуг на онлайн-платформу.

Популярне: Знову зміни? У кого держава буде забирати субсидії на оплату комуналки

Нові податки

Втім, деякі з естонських методів оподаткування поступово починають впроваджувати і в українській економіці. Наприклад, Мінфін підготував законопроект про податок на виведений капітал:

Сергій Шевчук, аналітик групи компаній «Телетрейд»

Згідно з цією нормою прибуток підприємства повнен залишатися у нього до останнього моменту. Адже «кожна гривня» може бути задіяна на розширення виробництва, створення нових робочих місць і т.п. Податок на виведений капітал має на увазі під собою виплати коштів вже в кінці, коли вони йдуть в руки власника. Наприклад, підприємство за звітний період отримало чистого прибутку в розмірі 50 тисяч гривень, і власник вирішив з них взяти собі 25 тисяч гривень, так як решту залишив на розширення виробництва. В даному випадку оподатковується тільки та сума, яку взяв собі власник. Мені здається, що це дуже розумно

За словами експертів, такий спосіб оподаткування вирішить проблему «чорної бухгалтерії», стимулюватиме розвиток бізнес-активності українських підприємців і сприятиме розвитку економіки.


                         



Коментарі