Економіка світу
Подобається

Секрети економії від “наших” з-за кордону: варто брати приклад

03/12/2017
Секрети економії від “наших” з-за кордону: варто брати приклад

Як жителі країни економлять не тільки власні гроші, а й енергоресурси


Опалювати одну кімнату, а не весь будинок. Використовувати багато-зонні лічильники електрики. Це лише кілька правил економії, які жителі Нідерландів використовують кожен день.

Це в Білій Церкві у Ангеліни будинку обігрівалися всі кімнати відразу, в Нідерландах ж вона включає опалення тільки в одній – вітальні. Поки її хлопця немає вдома, підкрутила терморегулятор на рекордно високі "+19".

Загартовуватися, економлячи навчилася ще одна колишня українська громадянка. Валерія в Нідерланди перебралася 25 років тому.

"Що мене вразило? На ніч вимикали опалення в будинках. Ну все одно ж лежиш під ковдрою. Я вже в теплій кімнаті спати не можу. А так – прохолодно, добре спиться. І економиться електрика", – розповідає мешканка Роттердаму Валерія Винарська.

Більше 10 років тому в країні провели реформу енергоринку та місцеві жителі можуть вибирати постачальника енергії, у якого найвигідніші тарифи. Ну а далі нідерландці вирішують як економити власне самі кіловати. Все більше жителів країни автоматизують економію – встановлюючи у себе систему "розумний будинок".

"Своїм опаленням я керую через програму в мобільному телефоні. Вона може працювати автоматично – варто тільки встановити тут – яку ти хочеш температуру вдень або вночі", – говорить житель Амерсфорту Роджер Прінс.

Крім того в Нідерландах прийнято залишати світло в будинку тільки там, де ти знаходишся в даний момент. Фанатична економність підштовхує жителів країни до винахідливості.

"У мене вдома стоїть сонячна батарея. Світильники, які проводять денне світло. В душі пристрій для економії води. І весь будинок з хорошою теплоізоляцією", – розповідає експерт з будівництва Арр Ван Дер Вільтен.

Популярне: Сума максимальної допомоги безробітним – збільшилась: вас здивує ця цифра

Багато встановлюють собі двозонним лічильники електрики, щоб у нічний час купувати кіловати за зниженим тарифом. Щоб чи електрокар зарядити, або просто випрати речі. Такий досвід економії вже переймають українці.

"Бажано використовувати лічильники двозонні. Які дозволяють платити за електроенергію, яка буде споживатися ввечері, вночі і вранці в два рази менше, ніж вдень. Наприклад, якщо бойлер ви включили в 6 ранку, він до семи ранку нагрів вам воду. Ви за енергію, спожиту до 7 ранку заплатили на 50% менше", – розповідає менеджер по кoммунікаціям ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.


                         



Коментарі