Головні Новини
Подобається

Комуналка по-новому. Що зміниться для споживачів

20/11/2017
Комуналка по-новому. Що зміниться для споживачів

У зв'язку з прийняттям нового закону, правила і процедури на ринку житлово-комунальних послуг суттєво змінюються: затверджено форми організації управління будинком, розширені зобов'язання споживачів комунальних послуг і форми їх взаємодії з постачальниками-монополістами, врегульовані безліч інших нюансів.

З одного боку, закон впорядковує відносини на ринку надання комунальних послуг, а з іншого – прямо або побічно веде до їх подорожчання для кінцевих споживачів.

9 листопада парламент прийняв закон "Про житлово-комунальні послуги", історія якого налічує майже два роки. Законопроект був зареєстрований Кабміном ще в грудні 2014 року, кілька разів допрацьовувався і тільки восени 2017 року вийшов на стадію розгляду. Документ повинен кардинально змінити принципи надання всього комплексу житлово-комунальних послуг і спрямований на реалізацію прийнятого в лютому 2015 року закону "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку".

Популярне: Відомий київський супермаркет встановив рекорд жлобства​

Закон вступить в силу через 6 місяців з наступного дня після його опублікування, крім окремих положень, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року. Тобто нинішній опалювальний сезон пройде за старими правилами, але починаючи вже з наступного міжопалювального сезону, ЖК послуги ми будемо отримувати згідно з новими підходами.

Що передбачає реформа?

Новий закон суттєво змінює понятійний апарат, так як спрямований на правове врегулювання безлічі нюансів, які пов'язані з переходом від системи ЖЕКів до ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) або керуючим (приватний підприємець або компанія, включаючи і старий ЖЕК).

У мешканців багатоквартирних будинків на вибір є 3 варіанти організації управління своїм будинком: індивідуальний договір з компанією-монополістом (водоканал, теплоенерго або обленерго) про надання послуг для окремої квартири, колективний договір з постачальниками укладатиме ОСББ і тоді від імені кожної квартири з монополістами буде укладати договір уповноважена особа – керуючий багатоквартирного будинку. Якщо ОСББ немає і співвласники будинку не виявляють ініціативи по найму керівника, то його з відповідним зверненням співвласників на конкурсній основі призначають місцева влада.

"Підводні камені криються у відсутності конкуренції на ринку через ризикованості даного бізнесу для компаній-управителів. Крім того, будинкам, мешканці яких не створили ОСББ і не вибрали керуючого самостійно, керуючий призначатиметься міською владою, що загрожує наявністю корупційної складової і невідповідністю ціни і якості послуг, що надаються ", – пояснює юрист Практики корпоративного права АТ Juscutum Марія Фельмецгер.

Також в законі прописані норми для управителя багатоквартирного будинку, форми типового договору (повинен затвердити Кабмін) з поділом тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати за послуги з управління, положення його відповідальності, норми професійної атестації та ін. Крім того, вводиться відповідальність за відсутність послуг або неякісне їх надання, і вимоги до якості комунальних послуг повинні бути прописані в договорі.

У законі прописані обов'язкові послуги керуючого, які будуть затверджені в типовому договорі Кабміном, і додаткові. До обов'язкових належать послуги: прибирання прибудинкової території та приміщень, утримання ліфтів, придбання електроенергії для функціонування спільного майна будинку, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

"Керуючий буде ефективним тільки тоді, коли буде відчувати контроль з боку жителів і буде призначений самими жителями, а не примусово обраний органом місцевого самоврядування", – зазначає Роман Кобець, адвокат, юрист ПГ "Побережнюк і партнери".

Новий закон змінює порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу ЖК послуг: на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газом, електрикою. Виводиться в окрему послугу поводження з твердими відходами.

Згідно з новим законом, на споживачів послуг лягає відповідальність за всі втрати води і тепла в будинку. Постає питання оцінки ефективності використання ресурсів в нежитлових приміщеннях в будинку (магазини, офіси і т.д.). Але в будь-якому випадку, всі втрати будуть рівномірно розподілятися між усіма мешканцями.

Є й інші зобов'язання для споживачів: вони повинні будуть своєчасно повідомляти показання всіх своїх лічильників в порядку, встановленому в договорі (можуть і через інтернет), а також допускати представників постачальника послуг не тільки в місця загального користування, а й безпосередньо в місця, де знаходяться лічильники. Тобто кількість обов'язків споживачів істотно зросла, на відміну від відповідальності постачальників.

Власникам квартир дозволено відключатися від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, якщо на момент вступу в силу закону більше половини квартир в будинку вже відключені від мереж.


                         



Коментарі