Головні Новини
Подобається

Що буде з “євробляхами” в Україні

10/11/2017
Що буде з “євробляхами” в Україні

Чи стануть штрафи за нерозмитнені авто масовими після рішення Вищого адмінсуду?

Багатотисячні і навіть мільйонні штрафи за керування авто з іноземною реєстрацією — такі рішення останнім часом все частіше стали ухвалювати українські суди.

Перші справи почали доходити до вищих судових інстанцій. Напередодні Вищий адміністративний суд зобов'язав українця заплатити 420 тис грн та конфіскував його авто.

Ніхто не може назвати точну кількість машин на єврономерах або, як їх ще називають, "на бляхах", які їздять в Україні. Учасники автомобільного ринку називають різні цифри: від 300 тис до 1,5 млн.

Тепер це питання не можуть обійти навіть перші особи держави.

У травні президент Петро Порошенко заявив про намір ліквідувати всі незаконні схеми з ввезення авто з іноземною реєстрацією.

Прем'єр Володимир Гройсман був більш обережним у висловлюваннях, назвавши це питання неоднозначним. "Треба працювати, вести діалог, знаходити вихід з цієї ситуації, але тут треба бути дуже і дуже виваженими", — сказав він.

Хай там як, але проблема досі не вирішена, хоча у парламент протягом 2017 року вносився не один законопроект, покликаний її вирішити.

Що загрожує водіям "на бляхах"

"Будь-які дії з транспортними засобами іноземної реєстрації, що порушують чинне законодавство, вказують на те, що громадянин навмисно ухиляється від сплати податків", — пояснюють фіскали.

За вказане діяння Митним кодексом, а саме статтею 485 "Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів", передбачене стягнення у вигляді 300% від суми несплачених податків.

Як вирішити проблему

На початку 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону №5567, покликаний врегулювати використання автівок, що потрапляють до України за різними нелегальними схемами. Ініціювали акт 95 депутатів з різних фракцій.

У березні законопроект був відхилений профільним комітетом парламенту, оскільки він "суперечить рівності громадян, що придбали авто із сплатою всіх податків".

Депутати пообіцяли розробити інший документ, який амністує тимчасово ввезені авто, але віз і нині там. Кількість таких машин зростає, і проблема набуває загрозливих масштабів.

 

 


                         



Коментарі