Економіка України
Подобається

Голова Пенсійного фонду розповів, кому не підвищать пенсії в жовтні та чому?

11/10/2017
Голова Пенсійного фонду розповів, кому не підвищать пенсії в жовтні та чому?

Пенсії, які нараховані за спеціальними законами, не підлягають «осучасненню» в рамках пенсійної реформи. Про це заявив голова Пенсійного фонду України (ПФУ) Олексій Зарудний, повідомляє «Сьогодні». 

Популярне: Українцям розповіли, як терміново отримати біометричний паспорт

«Пенсії по спецзакону не «осучаснювалися» і перегляду не підлягають. Тобто «осучасненню» підлягають пенсії, призначені за загальному страховому закону», – зазначив Зарудний. 

Він пояснив, що спецпенсії, на відміну від страхових, протягом багатьох років переглядалися, а звичайні пенсії або були «заморожені», або підвищувалися незначно.

 Як відомо, в ПФУ та Кабміні пообіцяли, що розміри пенсій будуть перераховані з 1 жовтня, не дивлячись на те що Верховна Рада не встигла прийняти необхідний закон до цього моменту. Деякі пенсіонери можуть отримати доплати за жовтень вже в листопаді. 

Згідно з українським законодавством, кошти на спецпенсії виділяються з держбюджету. Нагадаємо, сьогодні, 10 жовтня, офіційно опублікований текст закону, який починає пенсійну реформу. Законодавчі зміни вступають в силу на наступний після публікації документа день – тобто, з 11 жовтня.

 Пенсійна реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Але декому доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, так як в Україні вводяться вимоги до страхового стажу.

 Крім того, в законі прописано «осучаснення» пенсій. За фактом, це перерахунок всіх пенсій за новою формулою – з урахуванням показника середньої за три роки зарплати і нового коефіцієнта. 

Розмір «осучаснених» пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера – підвищення пенсій складе від 50 до більш ніж 1000 гривень. Також  найвищі прибавки до виплат отримають ті, хто вийшов на пенсію давно, отримуючи при цьому зарплати в кілька разів вище середніх.


                         



Коментарі