Головні Новини
Подобається

Від RAB-регулювання тарифів українські споживачі виграють

20/09/2017
Від RAB-регулювання тарифів українські споживачі виграють

Введення RAB-регулювання тарифів в Україні піде на користь споживачам. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив експерт з 30-річним досвідом роботи в енергетиці, директор польської консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze Кшиштоф Рогульськи.

Популярне: Бюджет-2018: на що і скільки дадуть з казни

Так, журналіст видання поцікавився у Рогульськи, як він оцінює RAB-регулювання, навколо якого в Україні йде багато суперечок: зокрема, деякі експерти говорять, що ще не час, інші запевняють, що це чергова пастка, і це мало чим допоможе застарілим мережам .

"Аварії в мережах – це нормальна складова робочого процесу. Кожен регулятор в будь-якій країні світу цю складову намагається зменшувати. Але для того щоб зменшити витрати на аварійні ремонти, необхідно збільшувати витрати на інвестиції. Що це означає? Замість того щоб лагодити старі кабелі, варто задуматися: а чи не побудувати нові? Гроші на побудову цього кабелю і є RAB", – зазначив польський експерт.

За його словами, "якщо ви не оновлювали мережі 20 років, то, значить, зараз потрібно дуже багато будувати. RAB виглядає як фінансова надбавка, яку збирають для того, щоб залучити нові інвестиції".

"Ставка RAB-тарифу у всьому світі відповідає вартості капіталу і розраховується за формулою WACC (формула оцінки вартості капіталу. – Ред.)", – зазначив Рогульськи.

При цьому, впевнений експерт, цілком очевидно, що RAB якщо і призведе до деякого тимчасового підвищення тарифів, то в довгостроковому вимірі споживачі все одно виграють і в ціні передачі електроенергії, і в якості обслуговування.

"При існуючому тарифоутворенні тариф теж зростатиме, але у компанії не буде коштів для інвестицій в розподільні мережі і поліпшення якості постачання електроенергії", – підкреслив Рогульськи.


                         



Коментарі