Технології
Подобається

Alexa і Siri зламали ультразвуком

09/09/2017
Alexa і Siri зламали ультразвуком


Фахівці Університету Чжецзян знайшли вразливе місце голосових помічників. За допомогою ультразвуку їх змусили здійснювати телефонні дзвінки, писати повідомлення в соцмережах і відключати бездротові сервіси проти волі господарів, повідомляє New Scientist.

Таким чином можна зламати Amazon Alexa, Apple’s Siri, Google Now, Samsung S Voice, Microsoft Cortana і Huawei HiVoice, а також деякі інші голосові системи, призначені для автомобілів. Нечутна людському вуху ультразвукова команда надходить віртуальному помічнику, через якого хакер отримує доступ до динаміка, смартфона та інших пристроїв, підключених до нього.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Коли Alexa або Siri чують звичайну фразу, що сигналізує початок діалогу з власником («Привіт, Сірі!»), хоч і виголошену на іншій частоті, вони все одно підкоряються команді. Так, китайські вчені змогли зайти на шкідливий сайт і завантажити програму-шпигун, а також розіслати текстові повідомлення і писати в соціальних мережах від імені власника. Для злому зловмисник повинен опинитися поряд з пристроєм, але він може зробити це, проходячи повз. Відстань залежить від потужності мікрофона і рівня фонових шумів.

Не всі пристрої було легко зламати. Наприклад, у випадку з Siri потрібен був один додатковий крок – спочатку довелося таємно записати голос власника, щоб його впізнала система розпізнавання голосу Apple.

«Якщо все, що вміє робити голосовий помічник, – це будити вас вранці, програвати музику і розповідати анекдоти – великої шкоди не буде», – говорить Тавіш Вайда з Джорджтаунського університету у Вашингтоні. Але голосові помічники здатні підключатися до великої кількості сервісів від розумних термостатів до інтернет-банкінгу, і в такому випадку злом може виявитися серйозною проблемою.


                         



Коментарі