Дизайн
Подобається

Як мешканці будинку в Києві отримали від влади 31 млн гривень на ремонт

07/09/2017
Як мешканці будинку в Києві отримали від влади 31 млн гривень на ремонт

У Києві мешканці однієї зі столичних багатоповерхівок отримали 31 мільйон гривень з міського бюджету. Гроші виділили на ремонт і утеплення будинку. Воно, як сподіваються мешканці, допоможе в кілька разів зменшити суми в платіжках за тепло.

Популярное: Лоукостер Ryanair змінює правила провезення багажу

Зокрема, киянин Валерій сподівається в новому опалювальному сезоні витратити на тепло в три рази менше, ніж раніше. Він з сусідами по ОСББ бере участь у міській програмі утеплення будинку – коли 30 відсотків вартості робіт платять жителі, а 70 – столична влада.

"З 125 метрами своєї площі в холодні місяці минулого року я платив в районі 3 тисяч. Якщо ми в цьому році зробимо всі заходи, які ми запланували – оплата за опалення не буде перевищувати 800 грн", – запевняє Валерій Нікітченко, голова правління ОСББ.

Валерій згадує: довелося побігати по чиновницьких кабінетах, але в підсумку місто виділило понад 31 млн гривень. І за умовами програми – повернути доведеться тільки 6,5 – протягом наступних п'яти років.

"Вперше в Україні ми маємо намір в будинку з вертикальним розташування системи опалення встановити так звані розподільники – в простолюдді лічильники. І той, хто хоче економити, матиме можливість прикрутити свою батарею", – розповів голова правління ОСББ. А ще в планах – утеплення зовнішніх стін, заміна вікон на енергоефективні, оновлення систем теплопостачання та подачі гарячої води.

У КМДА кажуть: отримати гроші на такий ремонт може кожен будинок. Для цього треба створити кооператив або ОСББ та подати заявку в міську адміністрацію. "При цьому потрібно мати 30 відсотків на реалізацію своєї частини. Тобто, згідно з програмою, 30 відсотків будинок робить сам, місто не втручається: не дає туди підрядників, не обговорює ціни, тобто все люди роблять все самі", – пояснив Олексій Тихонов, радник заступника голови КМДА.

Заявку на отримання грошей по цій програмі вже подали 135 столичних будинків.


                         



Коментарі