Економіка світу
Подобається

Гроші вперед: в ЄС відповіли на пропозицію Лондона

16/08/2017
Гроші вперед: в ЄС відповіли на пропозицію Лондона

Брюссель наполягає на тому, що необхідно спочатку домовитися про "рахунку за Brexit"

В Єврокомісії (ЄК) взяли до відома прохання Великої Британії про те, щоб передбачити період тимчасового митного союзу з ЄС після Brexit, а також побажання Лондона щодо майбутніх торговельних відносин сторін. Про це заявила офіційний представник ЄК Анніка Брейдтхардт.
"Але ми звернемося до цього питання тільки тоді, коли досить просунемося у виконанні умов упорядкованого виходу (Великої Британії з ЄС – Ред.)", – розповіла прес-секретар.

При цьому Брейдтхардт послалася на слова керівника переговорної команди ЄС Мішеля Барньє про те, що безпроблемна торгівля сторін "неможлива поза єдиним ринком і митним союзом".
Нагадаємо, Великобританія пропонує Євросоюзу "тимчасовий митний союз" на перехідний період після Brexit.


Пропозиція тимчасового митного союзу є спробою британської сторони ініціювати обговорення нових взаємин після Brexit раніше, ніж того хоче Брюссель.
Як розповів єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер, після виходу Великобританії з Євросоюзу в бюджеті ЄС буде щорічно бракувати від 10 до 12 мільярдів євро.

Популярне: Де в Україні можна купити техніку за безцінь
Подібні обсяги коштів в Брюсселі розглядають, як компенсацію, яку Британія, з точки зору ЄС, повинна буде виплатити через Brexit.
Влада Великобританії, в свою чергу, спростувала повідомлення про те, що країна згодна виплатити за Brexit 40 млрд євро на користь Європейського Союзу.


Рішення вийти з ЄС британці прийняли на референдумі 23 червня 2016 року. 29 березня 2017 офіційно запустився процес виходу країни зі співдружності. Згідно з правилами, викладеними в 50-ій статті Лісабонського договору про вихід з Євросоюзу, Велика Британія повинна буде покинути об'єднання 29 березня 2019 року – рівно через два роки після запуску Brexit.


                         



Коментарі