Економіка України
Подобається

Яку небезпеку несуть найбільш забруднені річки України (фото)

15/08/2017
Яку небезпеку несуть найбільш забруднені річки України (фото)

Дослідники Національної геофізичної обсерваторії назвали найбільш забруднені річки в Україні

Так, в Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію в 15 разів, а важких металів – у вісім разів.

А в притоках Дністра – Тисмениці, Опирі, Лімниці, Бистриці Надвірнянської – з’єднань марганцю більше норми в 29 разів, а міді в 41.

Фахівці говорять про тушки риби, які спливають черевом догори в припливі Західного Бугу, річці Полтва. Риба в таких річках не просто гине, а зникає цілими видами. В цілому, за підрахунками вчених, поголів’я риб за останні десятиліття зменшилася мінімум в 100 разів, подрібнювали і самі особини.

Тяжка ситуація і в дніпровських водосховищах – Київському, Каховському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському. Вміст марганцю і міді в них інколи перевищують норму вже в 80 раз.

А ось в притоках ж Дніпра – Прип’яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших – вміст заліза, марганцю і міді перевищує норму в деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно. dnepr-cvetet

Медики б’ють на сполох, попереджаючи про небезпеку купання в такій воді. За їх словами, це може викликати шкірні хвороби, а тривале вживання такої води в якості питної, навіть після очищення на водоканалах, – ураження центральної нервової та серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Як з’ясувалося, забруднені річки є не тільки на сході країни, а й у західних, і в південних регіонах. Однак в кожному з них – свої джерела забруднення.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Так, в Центральній Україні, де протікає Дніпро, це мінеральні добрива, які масово використовуються в сільському господарстві. Сіверський Донець страждає від продуктів “життєдіяльності” нафтохімічних комбінатів і шахт, а Західний Буг – від каналізаційних стоків.133783

Причому з цих же водойм жителі країни отримують близько 70% питної води. Крім того, фермери, використовуючи річкову воду для зрошення полів, ризикують зняти токсичний урожай: шкідливі речовини, концентруючись в верхньому, найбільш родючому шарі отруюють рослини.


                         



Коментарі