Економіка України
Подобається

У Мінсоцполітики розповіли, хто і коли може вийти на пенсію, а хто може розраховувати на надбавку до неї

10/08/2017
У Мінсоцполітики розповіли, хто і коли може вийти на пенсію, а хто може розраховувати на надбавку до неї

Всі, хто матиме страховий стаж понад 35 років, отримуватимуть надбавку до пенсії. Це передбачено пенсійною реформою. Про це в ефірі 112 Україна повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Законопроектом про пенсійну реформу передбачено, що повний страховий стаж з 2028 року становитиме 35 років. Зараз він менше, і надбавки за «переробку» теж є.

«Якщо  йдеться про людей, які працювали до 2012 року, у них повний страховий стаж роботи для жінок повинен мав бути 20 років, а для чоловіків – 25. І чий стаж перевищив цю цифру, їм платили надбавку, вона залишиться», – уточнив Рева.

Нагадаємо, що законопроектом передбачено, що для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років – у 65 років. У той же час люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років.

При цьому з 2018 року кожні 12 місяців страхового стажу для виходу на пенсію буде збільшуватися на рік і вже з 2028 для отримання пенсії з 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Також урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 2 років страхового стажу.

Крім цього, міністр соцполітики зазначив, що зараз близько 20 тисяч осіб пенсійного віку не отримують пенсій через відсутність мінімально необхідного 15-річного страхового стажу. Такі пенсіонери отримують спеціальну допомогу від держави, розмір якої менше мінімальної пенсії, яка зараз становить 1312 гривень.

Популярне:  Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій

«Погодьтеся, що кожна людина бере участь в пенсійній системі по-різному. Є мінімальна, нижче якої ви взагалі ніякої пенсії не отримуєте. Якщо у вас немає 15 років страхового стажу – вам пенсія не сплачується», – повідомив міністр.

Також міністр вважає, що Україна повинна виплачувати пенсії тим громадянам, які емігрували з країни, однак до цього напрацювали собі повний страховий стаж.

«Ці країни, в яких перебувають наші емігранти, ставлять питання таким чином: ви хочете, щоб ви захищали права ваших громадян у нас, тоді ви повинні заплатити пенсію тим людям, які поїхали. Якщо людина заробила право на пенсію у нас, ми повинні платити пенсію незалежно від того, де вона проживає», – вважає Рева.

Він додав, що переговори з такого питання зараз вже ведуться з Ізраїлем.


                         



Коментарі