Економіка України
Подобається

Податок на нерухомість: у ДФС роз’яснили, як платитимуть співвласники і як нараховуватимуться пільги

09/08/2017
Податок на нерухомість: у ДФС роз’яснили, як платитимуть співвласники і як нараховуватимуться пільги

Якщо нерухомість перебуває в частковій власності кількох осіб і розділена в натурі, то сплачувати податок на нерухомість буде кожний власник за свою частку.

А якщо нерухомість знаходиться в загальній спільній власності кількох осіб та не розділена в натурі, то сплачувати податок буде один із власників за їх згодою. Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк, повідомляє прес-служба ДФС.

"Коли квартирою у 150 квадратних метрів у рівних частках володіють дві особи і дві частки рахуються в реєстрі як окремі об'єкти, кожному з них належить по 75 квадратних метрів. Оскільки Податковим кодексом передбачена пільга на 60 квадратних метрів для кожного власника, то сплачувати обидва будуть тільки за "зайві" 15 квадратів", – зазначив Дроняк.

За його словами, пільга по сплаті податку у випадку, коли нерухомість знаходиться в частковій власності кількох осіб і розділена в натурі, надається конкретному громадянину на ті метри житлової нерухомості, які є його власністю як окремо зареєстровані у держреєстрі.

Дроняк також роз'яснив, що якщо нерухомість не розділена в натурі і у реєстрі рахується як один об'єкт, яким володіють кілька осіб, тоді оподатковуватися будуть 90 квадратних метрів, оскільки 150 квадратів зменшуються на пільгові 60. При цьому пільга надаватиметься тільки одному з власників, на якого в держреєстрі зареєстрована квартира.

Популярне: Де в Україні можна купити техніку за безцінь
 

Нагадаємо, що у 2017 році платники сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за звітний 2016 рік. Платниками є всі фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток. У сплаті податку законодавством передбачено пільги.

Сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники мають протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Саме протягом цього часу платник має право у випадку незгоди із визначеною сумою звернутися до податкових органів для звірки даних. Крім того, якщо платники не отримали такого повідомлення, але вони є платниками цього податку, вони також можуть звернутися до податкових органів для звірки.


                         



Коментарі