Технології
Подобається

Програміст розповів про тотальне стеження за кожним користувачем “Вконтакте”

03/08/2017
Програміст розповів про тотальне стеження за кожним користувачем “Вконтакте”

Програміст розслідував шпигунство у “Вконтакте“

В рунеті трапився скандал навколо «ВКонтакте», після того, як російський програміст Владислав Велюга опублікував результати дослідження, в рамках якого виявив, що соціальна мережа незвичайно пильно вивчає своїх користувачів в мережі. Велюгу насторожили масштаби зібраних відомостей про користувачів «ВКонтакте» і неочевидність їх застосування, а також той факт, що всі ці дані соцмережа передає материнському холдингу Mail.ru.

Представники «ВКонтакте» і Mail.ru пояснили, що дійсно збирають багато інформації про користувачів, але в цьому немає нічого незвичайного. Однак в коментарях до запису Велюгі багато користувачів обурилися.

Це перше подібне розслідування, яке вийшло в паблік, і зараз активно обговорюється в мережі. Владислав зазначає, що приблизно два роки тому проводив аналогічні дослідження, але нічого підозрілого не помітив. Однак віднедавна соцмережа почала передавати на сервер дані буквально про кожну дію користувача. Даних так багато, що це можна назвати стеженням, зазначає програміст. Необхідність збору багатьох з них Владислав важко пояснити.

“Вконтакте цікавить”:

Інформація про пристрій: марка і модель смартфона, версія ОС, MAC-адресу пристрою, IMEI, мова, часовий пояс, включеність Bluetooth і т.д.

Інформація про з’єднання та його тип: Wi-Fi / мобільний зв’язок, стан мережі, назва точки доступу, до якої підключено пристрій, а також інші точки доступу, які знаходяться в зоні досяжності, їх сигнал в dB, MAC-адреси.

Інформація про оператора: його назва, CID (Cell ID або «ідентифікатор стільники», параметр, який присвоюється оператором кожному сектору кожної базової станції, і служить для його ідентифікації), LAC (Local Area Code – код локальної зони. Фактично, “Вконтакте” знає Ваше місце розташування з точністю в десятки метрів.

Серійні номери SIM-карт.
Список призначених для користувача додатків, встановлених на пристрої.
Списки електронних адрес, ID «Однокласників», «ВКонтакте», ICQ та інших
У розділі «відеозапису» з періодичністю 10-20 секунд передається інформація про такі події, як включення / вимикання звуку, перехід і вихід в / з повноекранного режиму, поточна позиція перегляду відео.

Вся ця інформація відправляється не тільки на сервера «ВКонтакте», але також myTracker від Mail.ru і MailRu LibVerify, які з недавніх пір включені в офіційну версію клієнта 4.12.1 для Android. Нагадаємо, холдингом Mail.ru володіє наближений до президента РФ олігарх Алішер Усманов. Про корупцію Усманова детально розповів російський опозиціонер Олексій Навальний.

У керівництві соцмережі відповіли, що дані збираються для “правильної роботи програми”, а в Mail.ru запевнили, що всі дані, які надходять від соцмережі “шифруються і ніким не можуть бути прочитані”.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Нагадаємо, 16 травня глава держави Петро Порошенко заборонив ряд російських сайтів, в тому числі соцмережі ВКонтакте і «Однокласники».

Як раніше повідомляла Politeka, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала крок, який повинен слідувати за забороною в Україні російських соцмереж.

Також, стало відомо, скільки українців схвалили президентську заборону на російські соціальні мережі.

Раніше в СБУ заявили, що для управління доменними іменами використовуються поштові сервіси санкційних російських компаній Яндекс і Mail.ru
 


                         



Коментарі