Економіка України
Подобається

Кому в Україні вигідна абонплата на газ

03/08/2017
Кому в Україні вигідна абонплата на газ

Як зміняться комунальні виплати українців з появою абонплати на газ

Нагадаємо, чинний тариф, який становить 6,8 гривні за кубометр – мають намір розділити на дві складові.

Так, окремо доведеться платити за сам газ і ще один тариф введуть на транспортування і розподіл. За підсумком, сам газ буде коштувати шість гривень за кубометр, однак, крім цього, кожен місяць незалежно від споживання доведеться платити фіксовану суму – від 20 до понад 100 гривень.

Українська влада взяла на себе зобов’язання перед МВФ запровадити абонентську плату на газ у країні до кінця літа. На даний час в уряді йдуть обговорення на тему коректного нарахування абонплати.

Чинний тариф на блакитне паливо – 6,8 гривні за кубометр. Шість гривень з цієї суми – вартість безпосередньо газу, а приблизно 80 копійок – витрати на транспортування і розподіл.

популярне: Покращення від Гройсмана: якою насправді буде пенсія

“Газ – це ціна, і вона повинна бути вільною. Буде конкуренція, ринок. І ми як комісія до цих шести гривням відношення не маємо. Вартість газу становить в тарифі 87%. А ось ці 80 копійок, ці 13%, ми і встановлюємо”, – пояснюють в НКРЕКУ.

За підсумком в комісії прийшли до висновку, що нараховувати абонентську плату потрібно виходячи з потужності лічильника. Чим більше пропускна здатність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). Абонплата в столиці з таким лічильником складе 57,41 гривні.

Незалежно від того, спалили 100 кубометрів або ж взагалі не витрачали газ, щомісяця доведеться платити 57,41 гривні. Таким чином, нововведення вигідне тим, хто витрачає багато газу.


                         



Коментарі