Економіка України
Подобається

Не отримали повiдомлення про суму податку на нерухомість? Телефонуйте самі, інакше – штраф

22/07/2017
Не отримали повiдомлення про суму податку на нерухомість? Телефонуйте самі, інакше – штраф

Нещодавно знайомий розповiв, що звертався у фiскальну службу, бо таки не отримав до 1 липня повiдомлення iз сумою податку за будинок. Працiвниця в телефоннiй розмовi повiдомила, скiльки потрiбно заплатити, i назвала реквiзити для сплати.


На запитання, чому не дiйшло повiдомлення-рiшення, сказала, що не всiм надсилали, бо не встигають. Мовляв, платники самi дзвонять i запитують про суму податку.
– Якщо власники квартир площею понад 60 квадратних метрiв або будинкiв — понад 120 квадратних метрiв, або рiзнотипної житлової нерухомостi — понад 180 квадратних метрiв, не отримали повiдомлення-рiшення на сплату податку на нерухомiсть, то таки потрiбно звернутися до фiскального органу за мiсцем реєстрацiї. Працiвники уточнять данi щодо сплати податку, — розповiдає Володимир Скиба, заступник начальника обласного управлiння ДФС. — Платник податкiв хоч i не несе вiдповiдальностi за своєчаснiсть, достовiрнiсть нарахування податку на нерухоме майно, усе ж вiдповiдальний за вчасну сплату цього податку.
Податковi повiдомлення-рiшення органи фiскальної служби розпочали формувати вже на початку року. Отримавши це рiшення, платник має 60 днiв для сплати суми податку.
За порушення термiнiв сплати податкiв платникiв притягують до вiдповiдальностi — накладають штраф. Якщо протермiнування становить до 30 календарних днiв пiсля строку сплати, то розмiр штрафу становить 10% суми податкового боргу. Якщо ж понад 30 календарних днiв, то 20% суми податкового боргу.
– Що робити, якщо розрахунки платника не збiгаються з тими, якi є в повiдомленнi-рiшеннi?

Попклярне: Німецькі автоконцерни підозрюють у змові – ЗМІ​
– Цей податок розраховують на пiдставi вiдомостей iз Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Та якщо платник податку не згiдний з розрахунком податку або виявить розбiжностi в iнформацiї про об'єкт нерухомостi, то потрiбно звернутися з оригiналами документiв на нерухомiсть до фiскальних органiв. Тi, якщо є на це пiдстави, мають перерахувати суми податку i вручити нове податкове повiдомлення-рiшення.
Повiдомлення-рiшення про податок на нерухомiсть формується iнформацiйною системою фiскальної служби на пiдставi даних Державного реєстру речових прав Мiнiстерства юстицiї України або на пiдставi поданих платником податкiв оригiналiв документiв.
– Як розраховують суму податку на нерухомiсть?
– Суму податку розраховують, помноживши загальну площу об'єктiв нерухомостi (зменшену на пiльгу неоподатковуваної площi житлової нерухомостi) на ставку податку (вiд 0% до 3% мiнiмальної зарплати за минулий рiк — 1378 гривень). Її встановлюють органи мiсцевого самоврядування.
Наприклад, власниковi столичної квартири, площею, наприклад, 80 квадратних метрiв, доведеться платити податки за 20 зайвих квадратiв (60 квадратних метрiв — пiльга неоподатковуваної житлової нерухомостi). Розмiр податкової ставки становить 1% мiнiмальної зарплати. Оскiльки податок платять на минулий рiк, коли мiнiмальна зарплата становила 1378 гривень, то вийде сума до сплати 275,6 гривнi.
– Чи обов'язково отримувати повiдомлення-рiшення в паперовiй формi, щоб сплатити податок? I де його можна сплатити?
– У повiдомленнi-рiшеннi є реквiзити для сплати податку. I сплатити його можна в будь-якiй банкiвськiй установi України.
Богданна МАРТИНИК


                         



Коментарі