Економіка України
Подобається

У школах “валять” майбутніх першокласників: Що робити батькам?

18/07/2017
У школах “валять” майбутніх першокласників: Що робити батькам?

Тести при прийомі в школу не залишають деяким дітям місця навіть в державній школі

Про це розповіли батьки дошкільнят.

З такою проблемою, зокрема, зіткнулася киянка Надія Кубрак.

«Синові 6,5 років, хотіли піти в школу в цьому році, але ні в одну зі шкіл, в які ми подавали документи, нас не взяли. У двох школах не змогли пройти іспит іноземною мовою (питали китайською й німецькою, а ми готувалися до турецької). В іншій – ще на початку квітня не було вільних місць», – звернулася із запитанням в одній із батьківських груп у «Фейсбуці» Надія.

Про свої поневіряння розповіла й мама шестирічної Даші – Маргарита Смольник із Києва. Вони з донькою обійшли дев’ять столичних шкіл, перш ніж почули заповітне «ви нам підходите». У державних школах за місцем проживання, говорили: «Ми не маємо мікрорайону обслуговування». А приватні відмовляли, називаючи Дашу гіперактивною.

«Перші три співбесіди були в приватних школах. Там нам сказали, що відбирають тільки тих дітей, з ким їм «комфортно працювати», щоб дитина не плакала, не була занадто активною. У ще одній школі на дитину з порога накинулися: «Сядь, дивися на мене, не хитайся на стільці».

У такому ж тоні їй були поставлені запитання співбесіди. На все відповіла, але один не розчула і попросила вчительку: «Повтори, будь ласка, запитання». Та з криком «Я тобі не подружка, що ти мені тикаєш!» Вліпила Даші нуль», – розповіла Маргарита.

За її словами, щоб написати заяву в цю школу, батькам майбутніх першокласників доводилося займати чергу з 6 ранку в неділю.

Киянин Кирило Сапронов розповів, що його сина, 7-річного Андрія, теж не взяли в школу за місцем проживання: «Конкретно в цю школу ми і готувалися, тому питання він знав напам’ять, а відповіді від зубів відскакували. З 57 можливих балів він набрав 50. Коли залишалися останні питання, його стали валити, не даючи заробити прохідні 54 бали, ставили одні і ті ж запитання, але в різних формулюваннях. Дитина відповіла, вони їх перефразували і ставлять знову, він губиться і не розуміє, чого від нього хочуть ».

У Міносвіти стверджують, що тести для першокласників неприпустимі, – виняток лише для «спеціалізованих» шкіл, проте і в цьому випадку законодавство забороняє перевіряти вміння дитини читати й писати, а також його знання математики й іноземної.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

«Заборонено при прийомі в 1-й клас проводити тестування. Але в приватних школах і гімназіях відбір в 1-й клас пояснюють тим, що хочуть зрозуміти, чи зможе дитина вчитися за їхнбою поглибленою програмою», – сказав нам експерт реанімаційного пакету реформ (РПР) з питань освіти Володимир Бахрушин.

«Новий закон про освіту, який так і не прийняла Рада до канікул, дозволив би закрити цю тему. Там чітко вказано, що набір в початкову школу проходить без жодних іспитів або тестів, – каже експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут. – Але навіть зараз відмовити в прийомі в школу за місцем проживання не мають права, бо за кожною школою закріплена певна територія. Якщо відмовляють, то потрібно звернутися зі скаргою в управління освіти за місцем проживання із зазначенням адреси реєстрації, причому для скарги навіть досить договору про оренду квартири. Зазвичай скаргу розглядають протягом місяця».


                         



Коментарі