Економіка світу
Подобається

Як торговельна політика США загрожує Україні і посилює Росію

05/07/2017
Як торговельна політика США загрожує Україні і посилює Росію

Якщо американська адміністрація таки обмежить поставки сталі з України, Трамп зробить Путіну чудовий подарунок.


У той час як президент США Дональд Трамп готується до своєї першої зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним на полях саміту G-20 у німецькому Гамбурзі, Міністерство торгівлі США має ухвалити два важливих торговельних рішення. І ось вони ставлять під загрозу подальшу економічну та геополітичну стабільність України.

2014 року, коли становище України похитнулося через анексію Криму та початок воєнних дій на Донбасі, Комісія з міжнародної торгівлі разом з Мінторгівлі США ввела антидемпінгові мита на ввезення сталевих труб, які використовують у нафтовидобувній промисловості. Однак через надзвичайні події в Україні у вересні 2014 року Мінторгівлі США призупинило дію цих обмежень. Таким чином, Україна отримала змогу здійснювати продаж цих труб у Штатах за справедливими цінами.

Популярне: Шалена сума: Україна втратила від банківської кризи 2014-2016 років 38% ВВП

Ці ціни заздалегідь встановлюють на доволі високому рівні для уникнення будь-якої можливості демпінгу, – це коли Мінторгівлі США робить висновок про те, що імпортні ціни нижчі за ціни на внутрішньому ринку або коли імпортні ціни нижчі за вартість виробництва.

Призупинення рішень про антидемпінгові мита дало Україні змогу планувати і передбачувати торговельну політику США. А отже, це принесло Україні стабільність, яку вона не могла отримати під час протидії демпінгу і, особливо, під час загострення в Криму і на Донбасі. Але попри те, що криза в Україні не завершилася, а виробництво нею сталевих труб залишаться на низькому рівні (їхній експорт становить менше 1% експорту до Штатів), Мінторгівлі США оголосило про свій намір завершити дію угоди з Україною про призупинення антидемпінгових рішень вже 10 липня. Цей крок стане вирішальним у відносинах України з Заходом.

До всього міністр торгівлі США Вілбур Росс запустив розслідування щодо імпорту сталі до США (відоме під назвою Section 232 national security investigation), яке, зокрема, загрожує обмежити імпорт з України. Подібну справу відкривали 2001 року. Утім, тоді Мінторгівлі постановило, що імпорт сталі не мав негативного впливу на нацбезпеку Штатів.

На противагу намірам Сенату США ввести санкції проти РФ, рішення Мінторгівлі Штатів може нашкодити Україні та водночас зіграти на руку близькому союзнику Путіна.
Ситуація погіршується ще й через те, що від протекціонізму Мінторгівлі США виграє російська компанія-виробник сталевих труб TMK та її дочірня компанія TMK IPSCO. Згідно з даними Комісії з міжнародної торгівлі США за 2014 рік, TMK IPSCO і американська компанія US Steel є найбільшими виробниками сталевих труб нафтового сортименту в США.

Російська "дочка" TMК того року забезпечила сталевими трубами 16% внутрішнього ринку США. Її власник – російський олігарх та союзник Путіна – Дмитро Пумп'янський. 2008 року TMK придбала IPSCO в шведської компанії SSAB. У той період велася боротьба між російськими олігархами за можливість проживати у Британії та зберігати там свої кошти, через що у ЗМІ її столицю почали називати "Лондонградом". Однак тоді Пумп'янський не виїхав із Росії, натомість продав свою найбільшу частку в ТМК як гарантію позики на $ 1,85 млрд, яку він отримав у російських держбанків. А вже в травні 2017 року він знову повернувся до управління ТМК.

 

Скоро увесь свят спостерігатиме за тим, як Трамп і Путін проведуть свою першу зустріч. Це буде трагедією, якщо адміністрація Трампа під час формування політики США належним чином не врахує дві торговельні годи, які можуть мати жорсткі наслідки для України. Своєю чергою, український прем'єр Володимир Гройсман та міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів уже надіслали офіційні листи до Мінторгівлі і Офісу торгового представника США з вимогою подовжити дію угоди про призупинення політики боротьби з демпінгом.

На противагу намірам Сенату США ввести санкції проти РФ, за що він проголосував кілька тижнів тому, рішення Мінторгівлі Штатів може нашкодити Україні та водночас зіграти на руку близькому союзнику Путіна. Якщо американська адміністрація таки реалізує свої плани з обмеження поставок сталі з України, Трамп зробить Путіну чудовий подарунок, адже таке рішення може тільки послабити українську економіку.


                         



Коментарі