Вчені виявили зв’язок між ушкодженнями в мозку і прагненням влади

20/06/2017
Вчені виявили зв’язок між ушкодженнями в мозку і прагненням влади

Люди, які довгий час займають лідерські позиції і знаходяться у владі (на будь-якому рівні), починають вести себе так, як поводяться люди з пошкодженими ділянками мозку, випливає з наукових досліджень, проведених за останні 20 років.

Довге знаходження на впливовій або владній позиції змінює розумові функції у людей, пише The Atlantic в літньому випуску. Професор психології з Каліфорнійського університету в Берклі Дачер Келтнер після багаторічних експериментів прийшов до висновку, що люди, у яких є влада над іншими, поводяться, як ніби у них були травматичні ушкодження мозку. Келтнер назвав це парадоксом влади.

Такі люди поводяться більш імпульсивно, недооцінюють можливий ризик і насилу можуть дивитися на ситуацію з точки зору інших людей (тобто представляти себе на місці інших). У впливових людей спостерігається дефіцит емпатії, стверджує Келтнер.

Інший вчений з університету Макмастер в Онтаріо Сухвіндер Обі (Sukhvinder Obhi), який проводить дослідження в області неврології, прийшов до схожих висновків. Він досліджував мозок людей, у яких є влада над іншими, і тих, у кого її немає, і виявив, що влада послаблює неврологічний процес віддзеркалювання, який вважають основою емпатії. Таким чином, люди, які прийшли до влади, з часом втрачають ряд здібностей, які спочатку допомогли їм прийти до неї.

Ряд інших досліджень підтверджує результати дослідів Обі і Келтнер. Наприклад, в 2006 році учасників експерименту попросили намалювати на лобі букву Е. Люди з більшою владою в три рази частіше малювали букву Е навпаки – для інших вона виглядала дзеркальної буквою Е (тобто вони як би малювали її для себе, а не для інших) . В інших дослідах вчені з'ясували, що впливові люди гірше визначають емоції людини на фотографіях і погано вгадують, як, наприклад, колега інтерпретує їх зауваження.

Якщо людина йде з лідерських позицій, через якийсь час мозкові ділянки стають колишніми. Келтнер вважає, що людям-лідерам можна спробувати уявити (або згадати), як бути без влади, і їх мозок на якийсь час нібито зможе возз'єднатися з реальністю.


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

Дослідження над людським мозком тривають дуже давно, і кожен рік вчені дізнаються щось нове. Не так давно дослідники з Оксфордського університету з'ясували, що існує залежність між особистими якостями людини і тим, як виглядає малюнок нейронних зв'язків в його мозку.


                         



Коментарі