Економіка України
Подобається

Українців зламують через VPN: як обійти блокування сайтів без ризику для даних

06/06/2017
Українців зламують через VPN: як обійти блокування сайтів без ризику для даних

Після блокування в Україні російських ресурсів “Mail.ru”, “Яндекс”, “ВКонтакте” і “Однокласники”, наші українці почали щосили качати програми і браузери, які допомагають отримати до них доступ.

За приблизними оцінками експертів, до третини українських користувачів російськими соцмережами і поштою обзавелися різними програмами для обходу блокування. До таких інструментів належать всілякі VPN-сервіси (підміняють реальний ip на закордонний) і браузери з уже вбудованим інструментарієм для обходу блокування російських веб-ресурсів.

Але українці не враховують, кажуть експерти, що натомість вони відкривають доступ до своєї особистої інформації для власників VPN-серверів.

Сама по собі технологія VPN-з’єднання не становить загрози. Але великий ризик можуть нести викачані неперевірені, безкоштовні додатки, наприклад, з Play Market або AppStore.

“Технологія VPN вимагає значних витрат. І якщо хтось надає користування нею безкоштовно, треба задуматися, яка ж його кінцева мета”, – зазначив директор компанії-провайдера NetAssist Максим Тульева.

Так, з встановленого на пристрій (смартфон або ПК) VPN-клієнт, дані користувача передаються на сервер за межами країни і невідомо, хто і з якою метою може використовувати цю інформацію.

І коли користувачі заходять з своїх смартфонів або комп’ютерів в корпоративну мережу якоїсь установи, мобільні пристрої продовжують зберігати зашифровані інтернет-з’єднання з серверами в Москві, Франкфурті, Амстердамі або, наприклад, Нью-Йорку і відправляти туди дані.

“Пристрій може збирати інформацію про локальну мережу, її структуру, топологію і відправляти цю інформацію невідомо куди. Аж до використання мікрофона, включення камери і т.д.”, – розповів голова комітету з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Анатолій П’ятников.

VPN несе загрозу для корпоративного і державного сектору. “За допомогою такого сервісу не так давно вкрали інформацію з домашнього комп’ютера одного чиновника”, – зазначив глава ІнАУ Олександр Федієнко.

Або, наприклад, в одній великій корпоративної мережі, що нараховує 17 тис. користувачів, через кілька днів після блокування російських веб-ресурсів, близько 3 тис. співробітників почали користуватися VPN і, таким чином, відкрили мережу для стороннього втручання.

Однак, каже представник міжнародної IT-організації ISACA Гліб Пахаренко, не всі VPN-сервіси небезпечні, якщо ними правильно користуватися. До того ж, VPN дає доступ користувачам на непідконтрольних Україні територіях до заблокованих там українських ресурсів.


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину
 

 

Експерти пропонують використовувати мережу TOR, яка не містить “прихованих дір” і дозволяє обходити блокування. Крім того, можна використовувати і браузер Opera з вбудованим VPN, Firefox, Chrome, Edge і Safari.

Також в інтернеті пропонуються і платні версії усіляких VPN-рішень, які пропонують, наприклад, за 5 доларів на місяць отримувати швидкість не 5-10 Мбіт/с, які пропонують безкоштовні програми, а 50-60 Мбіт/с. “Для користування соцмережами безкоштовного варіанту цілком достатньо. Більш висока швидкість потрібна в тому випадку, коли йде великий обмін інформацією, наприклад, між двома офісами однієї компанії в різних країнах”, – зауважив Федієнко.

Разом з цим, після того, як українські провайдери почали блокувати деякі інтернет-ресурси, спецслужби різних країн, зокрема з РФ, стали поширювати в інтернеті свої VPN-сервери, і таким чином отримувати доступ до необхідної їм інформації.

До небезпечних браузерів телеком-експерти віднесли яндекс.браузер, новий браузер FreeU (створений ФСБ), підозри повинні викликати також і будь-які нові сервіси, які тільки вийшли на український ринок.

“Росія і її спецслужби свідомо роблять браузери, VPN-сервери, що дає їм можливість потрапити у внутрішню українську корпоративну мережу”, – попередив Максим Тульєв.


                         



Коментарі