Головні Новини
Подобається

Гучні слова, безоплатна медицина та важкі часи : Усе про нові надії в МОЗ

03/06/2017
Гучні слова, безоплатна медицина та важкі часи : Усе про нові надії в МОЗ

Павло Ковтонюк прийшов працювати в міністерство охорони здоров'я на запрошення Уляни Супрун торік наприкінці літа.

До того був проектним менеджером з реформи охорони здоров’я Національної ради реформ. Нова команда МОЗу взяла за завдання зробити те, що досі не вдалося нікому — реанімувати вітчизняну систему охорони здоров’я. Вони розробили нову модель фінансування медицини та передали пакет законопроектів у Верховну Раду. Але 18 травня в парламенті не зібралося голосів навіть на те, аби взяти медичну реформу до розгляду.

Провалене голосування. Трагедії не робимо

Справді, з першого разу в нас не вийшло поставити реформу на порядок денний Верховної Ради. Такий тоді був день, за все погано голосували. Але ми не робимо трагедії, не вийшло цього разу — винесемо наступного. Відповідно, я не можу сказати, що в нас зовсім не складається співпраця з депутатами. Вона є, хоча й народжується у важких муках. Співпрацювати з 450 людьми в принципі важко, але зараз ми ведемо дуже активні консультації.

Для доопрацювання законопроектів у нас створена і працює робоча група. Я не бачу намагань «заговорити» реформу, навпаки є конкретна дискусія. Сподіваюся, на наступний тиждень ми вийдемо на узгоджений варіант законопроектів.

009604862e67b1e47317bcf5c6a7741e

 

Зсередини можу сказати, що робота йде динамічно. Наша мета — за весняну сесію ці законопроекти проголосувати. Дивлячись на пропозиції, які надходять від депутатів, думаю, це реалістично. Ніяких радикальних, невирішуваних конфліктів немає. Є пропозиції, зауваження, з якими можна і треба працювати.

Встигнути до липня

Вкрай важливо ухвалити наші законопроекти до першого липня. Тільки це дасть можливість піти в бюджетний процес 2018 року з новими механізмами фінансування. Щоб в наступному році працювати не у форматі «щось спробувати», а почати справжню реформу охорони здоров’я. Ми б хотіли, щоб у 2018 році на новий принцип фінансування перейшла вся первинна допомога. Цей процес розпочнеться з липня 2017-го, регіони будуть на неї переходити поступово, по готовності.

Далі почнемо потрохи переводити на новий принцип лікарні. Це складніший процес, і ми плануємо втілити його за кілька років. Почнемо з 2018-го з окремих послуг. Мені дуже подобається ідея почати з послуги пологів — перевести на новий механізм фінансування пологові будинки та відділення. І, повірте, люди одразу відчують, у чому суть реформи. Далі поступово будемо переводити на нові методи фінансування стаціонари.

Більшість лікарів просто чекають, що буде далі

Я не буду одягати рожеві окуляри та розповідати, що нас всі підтримують. Ні. Нас підтримує лише частина лікарів, частина не підтримує. А більшість просто не мають позиці та чекають, що буде далі — раптом знову поміняється уряд і реформа не піде. Звісно, нам потрібна активна більшість, яка буде агітувати й розповсюджувати зміни. Але агентів змін завжди небагато. Мені здається, що ми набрали доволі серйозне ядро для підтримки змін.

Політичні сили на місцях, на жаль, діють нам в мінус. Політики традиційно використовують медичну реформу як інструмент негативних месседжів. Але сама лікарська спільнота хоче змін на краще. Головний запит — давайте щось зробимо. Не будемо знову планувати, запускати пілотні проекти, готуватися, обговорювати. Давайте нарешті по-справжньому робити реформу.

Просте правило медицини: кількість дорівнює якості

Не вистачить грошей, закриють лікарні — це традиційні для медицини страшилки. Ми постійно повторюємо, що реформа не передбачає закриття жодної лікарні. Це прямо заборонено Конституцією України. В інтересах нової системи охорони здоров’я, навпаки, зробити так, щоб лікарні були там, де є люди. Реформа приведе ці лікарні до відповідності реальним потребам людей. Коли ми почнемо оплачувати кожну медичну послугу, тоді популярними, дохідними для лікарні стануть ті послуги, на які є попит, і які реально потрібні людям.

Якщо ж послуга рідкісна і менш затребувана, її будуть отримувати там, де вона надається якісна. В медицині є дуже просте правило: кількість дорівнює якості. Ви б полетіли на літаку, якби знали що пілот має практику у п’ять польотів на рік. А лікар, який приймає пологи п’ять разів на рік? В нас є такі райони, де в пологових відділеннях приймають 5-10 пологів на рік.

Це небезпечно. І мама, і дитинка потрапляють під пряму загрозу життю. Сама лише вивіска «Пологове відділення» не забезпечує доступу до якісної послуги. Дитина має народжуватися у відділенні, де є 400 пологів на рік. Це норма ВООЗ. Ми хочемо зробити так, щоб люди в годинній доступності мали лікарню, де є ці 400 пологів.

Ця система нікого не влаштовує і від її зміни виграють всі. Так, це страшно. Тому багато хто і чіпляється за стереотип безкоштовності. Але ми обіцяємо, що з кожним роком медицина буде все більш безоплатною. Людина відчуватиме захист.

Коли ми переведемо первинну допомогу на новий принцип фінансування, це означатиме, що ви ніколи не будете платити за неї. За неї вже заплатили. Не тому, що ми видамо такий указ, когось насваримо чи пустимо перевірку. Ми просто оплатимо це. Оплатимо за тарифами усі послуги так, щоб людям вже не доводилося платити. Це й називається цивілізована система охорони здоров’я.

Фінансування. Даємо гроші за реформу

Ми закладаємо в обґрунтування наших законопроектів період на п’ять наступних років. Через п’ять років ми бачимо фінансування медицини на рівні близько 4% ВВП. Сьогодні маємо близько 2%. Тут важливо розуміти, що наш метод — не просто дати більше коштів. Кошти йдуть тільки туди, де міняються відносини. Переходить первинна ланка на оплату за кожного пацієнта — ми піднімаємо фінансування. Переходить лікарня на оплату послуги — ми піднімаємо тариф на послугу. Тобто, ми даємо гроші за реформу.

Якщо не проголосують. Чи буде план «Б»

Я думаю, що у нас тільки одна дорога — до цієї реформи. Альтернативи їй не існує. Вона все одно відбудеться, з нами чи без нас. Я не хочу зараз думати про те, що буде, якщо голосування за реформу провалять. Я сильно налаштований на успіх і на цьому максимально зосереджений. Коли реформа ретельно підготована, законопроекти якісні, усі правки враховуються, коли люди чекають.

Якщо після усього цього Верховна Рада скаже «ні», це буде серйозне політичне рішення, що вона готова нести перед виборами відповідальність, за перенесення медичної реформи в нікуди.


                         



Коментарі