Технології
Подобається

Блокування російських сайтів вдарило по фрілансерах

24/05/2017
Блокування російських сайтів вдарило по фрілансерах

Поштові сервіси, соціальні мережі, платіжні системи – блокування торкнулася багатьох інструментів, які раніше використовувалися фрілансерами. Freelancehunt проаналізував наявні дані про сервіси, які користуються найбільшим попитом, і провів опитування фахівців. Їхні думки розділилися: хтось планує замінити сервіси російських компаній на українські або міжнародні аналоги, хтось – продовжить їх використовувати і надалі.

Популярне: Нові правила: Як тепер будуть виплачувати стипендії

Блокування платіжної системи "Яндекс.Деньги" відчують на собі не багато користувачів – в першій половині 2017 року для отримання коштів її використовували менше 3% фрілансерів. Для порівняння – в середини 2015 року ця цифра була на рівні 8%.

А ось блокування соцмереж і поштових сервісів більш відчутна.

При реєстрації на фріланс-біржі фрілансери вказують поштову скриньку і прив'язують свої соціальні профілі. Аналіз цих даних показав, що серед поштових скриньок найбільша кількість – заблокованих російських (44,7%). Серед них поштових скриньок групи Mail.ru – 32,1%, Яндекса – 12,6%.

Друга за чисельністю частка – у міжнародних, їх використовують 40,5% фрілансерів. Більшість з них користуються Gmail від Google – 39,2%, набагато менше поштових скриньок Yahoo (0,6%) і Hotmail (0,5%). Українські поштові сервіси на третьому місці з часткою в 10,7%. Найбільш популярний Ukr.net (7%), менше частка у I.ua (2,1%), Bigmir (0,8%) і Meta (0,8%).

Якщо говорити про соціальні мережі, які використовуються фрілансерами, сукупна частка міжнародних в два рази більше, ніж частка соціальної мережі VK. Однак якщо говорити про них окремо, то VK впевнено лідирує – її використовують 36,3% користувачів. Facebook на другому місці з часткою в 26,7%. Далі йдуть Google Plus (19,3%), Twitter (8,8%) і Linkedin (8,7%).

3333

"Опитування фрілансерів показав, що більшість не планують переходити із заблокованих соціальних мереж (67% респондентів) і поштових сервісів (57% респондентів). Серед тих, хто хоче змінити поштовий сервіс, більшість вибирають Gmail (більше 90%), деякі планують використовувати українські сервіси, найбільша частка таких – перейде на Ukr.net", – розповів засновник Freelancehunt Олег Топчій.


                         



Коментарі