Головні Новини
Подобається

У Кабміні пояснили, як використовувати “залишок” по ЖКГ-субсидії

24/04/2017
У Кабміні пояснили, як використовувати “залишок” по ЖКГ-субсидії

Українці, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, і не використовують її в повному обсязі, зможуть направити частину залишку на розрахунки в наступному опалювальному сезоні. Крім того, часто зекономлена допомога не тільки може стати резервом на майбутнє, а й зовсім звільнити споживачів від оплати в певний місяць. Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Популярне: Такого ви ще не чули: НАБУ оприлюднила суми корупції України

Субсидія на оплату ЖКП призначається по соціальним нормативам споживання послуг, які встановлені на місяць.

Одержувач субсидії повинен сплачувати за спожиті послуги їхню фактичну вартість з урахуванням розміру призначеної субсидії (вартість спожитих послуг мінус розмір субсидії). Якщо сім'я протягом місяця економно споживала послуги (менше нормативу), і вартість спожитих послуг менше розміру призначеної субсидії, то в цьому місяці взагалі можна не платити за послуги, а залишки невикористаної субсидії можуть бути використані в наступних місяцях.

Разом з тим, порядком надання субсидій передбачено, що після закінчення опалювального періоду суми невикористаних субсидій на оплату опалення повертаються до бюджету. При цьому частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. м природного газу або 150 кВт/год електричної енергії (в разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення) не повертається, а залишається на особовому рахунку одержувача субсидії в організації і може бути використана для оплати послуг в майбутньому.

Розрахунок сум, які повертаються до бюджету, здійснюється організаціями, що надають послуги з централізованого опалення, газопостачання, електропостачання, за такою формулою.

Вартість спожитих послуг – розмір призначеної субсидії – вартість 100 куб. м природного газу (або 150 кВт/год електричної енергії).

Сім'ї, яким субсидія нарахована "заднім числом" (наприклад, в квітні з січня), і які весь цей час (в січні, лютому, березні) сумлінно платили за "комуналку" без урахування субсидії, в зв'язку з чим у них з'явилася переплата, вправі скористатися нею в будь-який час. Така переплата не повертається до бюджету, а залишається на рахунках одержувачів.


                         



Коментарі