Біологи з’ясували, що голуби передають у спадок

21/04/2017
Біологи з’ясували, що голуби передають у спадок

У голубів і людей є щось спільне – здатність передавати інформацію від покоління до покоління

Англійські біологи довели, що звичайний голуб може ефективно передавати певні знання наступним поколінням.


Відкриття вчені з Оксфорда зробили в результаті масштабного експерименту за участю 60 голубів, вирощених в університеті, пише журнал Nature Communications.


Ні для кого не секрет, що ці птахи добре піддаються тренуванню і мають розвинені навігаційні навички, завдяки чому здавна служили листоношами.


Однак фахівцям стало цікаво – чи можуть вони "вчити" один одного різними маршрутами.


Пернатих вивезли на ферму в 8,6 кілометрах від рідного голубника, а потім по черзі відпускали.


Спочатку голуб-піонер 12 разів літав додому на самоті. Потім до нього приставляли напарника – імітацію наступного покоління. При чому новачок жодного разу до цього на фермі не бував.


Тепер уже вдвох вони ще 12 раз здійснювали політ в університетський голубник.


Потім учені знову "змінювали покоління". Першого голуба закривали, а його товаришеві давали нового друга, якого тепер він мав навчити. Таким хитрим чином біологи змінили 5 поколінь птахів.


До контрольної групи входили голуби, які завжди літали додому одні, і пари голубів, в яких заміну не робили.


Коли вчені звернули увагу на час, який пернаті проводять в дорозі, то помітили, що нові "покоління" прилітали у рідний голубник раніше, ніж їх "предки".


"Наші результати показують, що голуби можуть накопичувати знання і поступово покращувати свою ефективність, задовольняючи критеріям кумулятивної культури. Наші результати також показують, що вона не вимагає складних когнітивних здібностей, як вважалося раніше", – пояснив співавтор дослідження Такао Сасакі.


                         



Коментарі