Головні Новини
Подобається

Таємниці митної реформи від Мінфіну

10/04/2017
Таємниці митної реформи від Мінфіну

Абсурдність реформ, пропонованих Міністерством фінансів під соусом системних змін, зашкалює.


Схоже, у відомстві вирішили підмінити здоровий глузд і повноцінні перетворення безглуздими нашвидкуруч "склеєними" нововведеннями.


Так сталося з прийняттям урядом мінфінівського проекту постанови про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби. Перший об'єкт змін в ньому — митниця.


До підстави. А потім?
Запропонована Мінфіном реформа полягає в ліквідації 27 митниць в регіонах і створення однієї централізованої митниці на всю країну.


Безпрецедентно!


По-перше, такий підхід перекреслює спільні з МВФ напрацювання, зафіксовані ще в 2015 році.
Тоді за ініціативою Мінфіну та Державної фіскальної служби пункт про необхідність створення однієї юридичної особи з'явився в проекті плану імплементації рекомендацій місії МВФ і був підтриманий її експертами.


Але мова йшла про один юрособу на рівні областей, а ніяк не на рівні держави. І в цьому — істотна різниця.


По-друге, змінювати системні правила, встановлені законами, почали в обхід Верховної Ради — єдиного законодавчого органу країни.


Одночасно з цим ігнорується чинний Митний кодекс, без змін у який неможливо в правовому полі змінити спосіб і форму організації діяльності митниць.


Хоча зрозуміло, чому. До порядку денного поточної сесії ВР внесено проект закону (№3763), що створює Національну митну службу як самостійний орган влади. Розроблений авторським колективом нардепів з різних фракцій, він вже підтриманий парламентським Комітетом з питань податкової та митної політики для прийняття за основу.


Мабуть з урахуванням цього, проект горезвісної постанови Кабінету Міністрів "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" був підготовлений Мінфіном абсолютно непрозоро. 29 березня, внесена нашвидку на засідання уряду, воно було схвалено.


Таємниця перша — соціальні проблеми і втрати бюджету
У пояснювальній записці до постанови Мінфін зазначає, що проект не вимагає оприлюднення, оскільки не є регуляторним актом і не зачіпає інтереси суб'єктів підприємницької діяльності.


Невже у головному фінансовому відомстві країни не знають, що система організації роботи митниці безпосередньо впливає на операції з зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств і забезпечує ритмічність і системність надходжень до бюджету? 


Якщо вірити авторам, проект не стосується соціально-трудової сфери та не впливає на ринок праці. А адже фактичне знищення митниць в регіонах призведе до істотної зміни умов праці багатьох діючих співробітників і втрати кваліфікованих кадрів.


І як будуть вирішуватися поточні кадрові питання — від прийому-звільнення, відпусток, відряджень, до конкурсів на посади держслужби?


Враховуючи чисельність працівників і їх функціонал, єдина Міжрегіональна митниця повинна буде видавати в день 550 наказів, в середньому — 68 наказів у годину. Про яку ефективність може йти мова?


З тим, що не потрібні додаткові витрати держбюджету, теж відверта дезінформація. В результаті непрогнозованою "реорганізації" доведеться замінити тисячі печаток, штампів, пломбіраторів, бланкову продукцію, посвідчення, провести виплати працівникам при скороченні або звільнення.


За скромними підрахунками лише на це потрібно кілька десятків мільйонів гривень. І перерозподіл коштів тут неможливо. Потрібно буде звідкись забрати, але звідки? Джерело — все одно бюджет.


А що буде зі справами, що перебувають на розгляді в судах, де митниця як відповідач представляє інтереси держави? Туди повинні будуть їздити фахівці з Києва. Виїздів сотні, і кожен коштує державі грошей.


Таємниця друга — розбалансування митної системи
Структура митниці зараз відповідає адміністративно-територіальному устрою нашої держави та Митного кодексу: одна адміністративно-територіальна одиниця (область, Київ, Севастополь) — одна митниця зі статусом юридичної особи.
А всередині її діють митні пости без такого статусу, але з чіткою прив'язкою до пунктів пропуску на кордоні та до місць оформлення у внутрішніх митницях.


Звичайно, при існуючих потоки контрабанди, проблеми з митною вартістю, корупцією назвати цю структуру беззастережно ефективною можна. Але на територіальному рівні вона оптимальна.


Необхідні методи для її ефективного використання і керівництва. І те, й інше було зруйновано поглинанням фіскальною службою під основну мету – збір податків. Але для митниці фіскальна функція не основна.


Кожна митниця має свою, іноді унікальну специфіку діяльності. Тому й управлінські рішення повинні прийматися виключно з урахуванням такої специфіки.


Цікаве:  Не всім по кишені: Експерти порахували вартість великоднього кошика


Порівняйте Одеську митницю з її портами і молдавської кордоном з повністю внутрішньої Черкаською митницею. Або Чернівецьку митницю з Запорізькій.


Це різна оперативна зупинка, різні держави–сусіди, різні пункти пропуску з виду транспорту та рівнем облаштування, різна ступінь взаємодії з митними органами сусідньої держави, способи, об'єкти і суб'єкти контрабанди, принципово різні товарні потоки, митні режими тощо.


Тому штучна концентрація повноважень у одній на всю Україну митниці однозначно призведе до великих ускладнень в митному контролі та оформленні.


Одна з функцій митниці в регіоні — контроль за роботою постів та підрозділів, відстань між якими часом перевищує 100 кілометрів.


Навіть у нинішній ситуації це проблематично. Мало віддалені від столиці пости та пункти пропуску залишаться безконтрольними.

Про яку боротьбу з корупцією можна говорити в такому випадку?
Реформа не зможе забезпечити впровадження єдиних стандартів визначення митної вартості та класифікації товарів. Вони і так єдині, визначені Митним кодексом. Питання — в контролі їх реалізації. І якщо він "страждає" зараз, що буде, коли цим будуть займатися близько 200 митних постів з єдиним контролем із столиці?


Таємниця третя — удар по автомобілістам і нереальність термінів
Згідно статті 95 Митного кодексу, термін транзиту автомобільним транспортом через територію України — 10 діб. Але для переміщення в зоні діяльності однієї митниці — 5.


Виходить, при реалізації митної реформи" Мінфіну та освіті однієї Міжрегіональної митниці з зоною діяльності по всій Україні, термін такого транзиту скоротиться в два рази. Це однозначно вдарить по українським та іноземним автомобільним перевізникам.
Абсолютно утопічною виглядають і терміни реформування. Знищення митниць за ідеєю розробників, повинна пройти до 1 травня.

А як же зміни в Митному кодексі та кількох десятків пов'язаних з ним нормативно-правових актів?
Щоб зробити це правильно, передбачивши відповідність одного акту іншому, буде потрібно не один місяць роботи. В іншому випадку ми всі будемо залучені у правовий хаос і плутанину.


Головна мета реформи, визначена: централізація функцій. Але, якщо у цьому мета, потрібна така реформа країні?


                         



Коментарі