Економіка України
Подобається

Високий сезон для нерухомості: на ціну тиснуть “комуналка”, податки і зростання мінімальної зарплати

02/04/2017
Високий сезон для нерухомості: на ціну тиснуть “комуналка”, податки і зростання мінімальної зарплати

Наприкінці зими – на початку весни, як правило, прокидається і ринок нерухомості. Приходить так званий високий сезон, який зазвичай триває до Великодня і травневих свят. Цього року він має свої особливості, пов'язані зі зростанням мінімальної зарплати, податками, підвищенням комунальних платежів, станом житлового фонду, побудованого до 2000 року, тощо.

Популярне: Від сьогодні зросте норма з безробіття

Про них нам розповіли голова Львівського відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Андрій Борисов, аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, президент асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль, керівник Миколаївського регіонального відділення АСНУ Андрій Олейников, голова Харківського регіонального відділення АФНУ Олексій Попов і директор ріелторської компанії "Золоті ворота" Олексій Холмецький.

ПРОПОЗИЦІЯ ЗРОСТАЄ, ПОПИТ ЗНИЖУЄТЬСЯ, А ЦІНИ СТАБІЛЬНІ

Запитайте студента, який тільки що почав вивчати макроекономіку: до чого веде підвищення зарплат? Він тут же відкарбує: з росту доходів населення слід збільшення попиту на основні товари і, якщо пропозиція не встигне адекватно відреагувати, – підвищення цін на них. Але в Україні подвоєння мінімальних зарплат, що відбулося нещодавно, навпаки, виявилося одним з факторів зниження попиту на нерухомість!

За удаваним парадоксом – конкретна логіка: тих, чий дохід зріс завдяки збільшенню "мінімалки", навряд чи можна віднести до реальних покупців будинків і квартир. Зате у тих, хто теоретично міг би обзавестися нерухомістю – власників малого і середнього бізнесу, які дотримуються при оплаті праці персоналу практики офіційної "мінімалки" і зарплат в конвертах, – завдяки цьому податковому нововведення реальний дохід як раз знизився. І багатьом зараз не до великих придбань.

РИНКУ ГІРШЕ. Тим більше, що одночасно і зросла пропозиція. "Ринку стає гірше, – каже Сергій Костецький. – Податок на нерухомість зріс, "комуналка" дорожчає. І якщо раніше квартири могли просто стояти порожніми, то зараз це обходиться дорого".

Відповідно, багато нових пропозицій з'явилося і на ринку оренди, і на ринку продажів. За словами Костецького, якщо в Києві минулого року пропозиція на продаж становила 40-50 тис. квартир, то зараз на ринку пропонується майже 60 тис. об'єктів.

Щоправда, це справедливо не для всіх великих міст – в окремих випадках можуть грати якісь специфічні регіональні фактори. Наприклад, за словами Олексія Попова, в Харкові "термінова" пропозиція на вторинному ринку навіть знизилася. Справа в тому, що в останні роки на підвищення пропозиції грала близькість до осередків військових дій. Частина власників квартир, подивившись новини, приходила до думки, що спокійніше буде перебратися кудись на захід. Зараз все особливо тривожні вже переїхали, а решта вже призвичаїлися до існуючого стану справ.

"Більш того – з'являється попит з боку переселенців з Донецької та Луганської областей, – каже Олексій Попов. – Це люди, які вже пожили тут на знімних квартирах, звикли до міста, знайшли тут собі місце і готові залишитися".

-1_114

НОРМАЛЬНО. Треба сказати, що порівняно з провалом 2014-2015 років ринок нерухомості виглядає цілком живим. Тим більше що його учасники вже звикли до не надто високої активності.

"Потенційних покупців, судячи із заявок, досить багато, – каже Олексій Холмецький. – Просто рішучість до покупок залишається низькою – людям нікуди поспішати. Повинен бути поштовх. І як тільки почнеться підвищення цін – ця маса кинеться купувати".

А поки що ціни в більшості регіонів залишаються практично стабільними, з легкою тенденцією до зниження.


                         



Коментарі