Економіка України
Подобається

Гонтарєва розповіла, як проходить вихід російських банків з України

02/04/2017
Гонтарєва розповіла, як проходить вихід російських банків з України

Банки з російським державним капіталом скорочують свою присутність на українському ринку і Національний банк України контролює, щоб це відбувалося цивілізовано. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповіла глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Популярне: Від сьогодні зросте норма з безробіття 


За її словами, Нацбанк уважно стежить за ситуацією в російських банках на території України.
"Національний банк України підтримує цивілізований вихід з українського ринку банків з державним російським капіталом, в тому числі, шляхом їх продажу. Як, наприклад, планує зробити "Сбербанк". Загальна тенденція – банки з російським державним капіталом скорочують свою присутність на українському ринку. При моїй каденції їх частка скоротилася з 15 до 8 відсотків. У той же час, ми пильно стежимо за ситуацією в цих банках, там працюють ще з 2014 року куратори", – розповіла Гонтарева.
Як повідомлялось, в понеділок "Сбербанк" оголосив про продаж 100% акцій українського дочірнього банку консорціуму інвесторів, куди увійдуть латвійський Norvik Banka (належить бізнесменові Григорію Гусельникову) і білоруська приватна компанія, відповідний юридично зобов'язуючий договір вже підписаний. Пізніше Norvik Banka оголосив, що основним покупцем українського дочірнього банку Сбербанку виступить син власника нафтової компанії "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїд. "Сбербанк" анонсував, що угода буде закрита в першому півріччі 2016 року.
При цьому "Сбербанк" в Україні змінить назву після завершення процесу продажу – по всій видимості, він буде носити ім'я Norvik Banka.
Газета "Комерсант" з посиланням на джерела в середу повідомила, що сума операції може скласти 130 млн доларів, на 1 жовтня 2016 року капітал українського "Сбербанку" дорівнював приблизно 140 млн доларів.
При цьому НБУ поки не отримував офіційного повідомлення від потенційних інвесторів про покупку українскої "дочки" "Сбербанку". У Нацбанку також не отримували відповідних документів для набуття істотної участі.


                         



Коментарі