Економіка світу
Подобається

Тренди бізнесу в світі: штучна їжа і хмарочоси з деревами

25/03/2017
Тренди бізнесу в світі: штучна їжа і хмарочоси з деревами

Технології в світі розвиваються семимильними кроками, але найстрімкіше зростання спостерігається в сферах, найбільш вразливих для людства. Так, Китай, який звинувачують у погіршенні екології на планеті, почав будувати хмарочоси з зеленими насадженнями на даху і навіть на стінах. Щоб розвантажити дороги і тим самим зменшити кількість вихлопів, компанії впроваджують автопілот для вантажних авто, а щоб забезпечити мир недорогий і екологічно безпечною їжею (розведення великої худоби в промислових масштабах значно збільшує кількість метану, що руйнує озоновий шар), вчені намагаються здешевити м'ясо, вирощене в біореакторах. Також в різних країнах світу паралельно проводяться дослідження, які дозволять вирощувати в лабораторіях і друкувати на принтерах органи, ідеально підходящі кожному пацієнтові. 

Популярне: Які зміни відбуваються в “Укрзалізниці”?

Здоров'я: друк ліків і органів
Бути здоровим стане простіше: ліки можна буде надрукувати на принтері вдома, а пересаджувати будуть "лабораторні" органи, а не взяті у інших людей. Принаймні, такі технології вже існують – їх залишилося тільки розвинути і здешевити.
АНАЛІЗИ. З'явилися прилади, що дозволяють ставити діагнози без звичних аналізів. Вчені Техаського університету (США) розробили аналізатор дихання: він діагностує грип на ранній стадії і працює як алкотестер. Прилад оснащений датчиками визначення аміаку і оксиду азоту, який виявляє "грипозні" біомаркери. Скоро він отримає змінні датчики для визначення діабету. Новинку можна буде купити в аптеці, а отримані дані відправити лікаря. А бельгійська компанія BeWell запропонувала використовувати для первинного медогляду кіоск WellPoint. Для автообстеження треба всього лише просунути руку в вимірювач. За три хвилини такий кіоск заміряє тиск, пульс і вага. Ще WellPoint робитиме аналізи крові. Обслуговування коштує $ 8000 в рік.
ДРУК. Активно в медицині використовуються і 3D-технології. Британська компанія FabRx розробила 3D-принтер, який зможе друкувати ліки вдома. Правда, для цього необхідно заготовити препарати.
Вчені Інституту серця Австралії розробили біопринтер для друку клітин серця: медики беруть клітини шкіри пацієнта, отримують стовбурові клітини, перетворюють їх в клітини серця. Тканина вводиться пацієнтові замість пошкоджень після серцевого нападу, забезпечуючи серцебиття, перекачування крові.

Китайська компанія Sichuan Revotek провела випробування надрукованих судин, використавши біочерніла зі стовбурових клітин. Матеріал брали у донора, надруковані судини поміщали в організм макак. Через 5 днів в посудині формувався шар ендотелію, через місяць – шар гладких клітин. Тепер судини як рідні.

Щоб прискорити впровадження 3D-друку в медицині, в Австралії відкривають Інститут біовиробництва. Вчені будуть друкувати матеріали для індивідуальних хірургічних імплантатів. Також в планах – друк органів з клітин пацієнтів. Це виключить при імплантації тканин відторгнення клітин організмом.

Екологія: ліс на хмарочосі і панцирні пакети

Тема екології залишається в пріоритеті розробників усього світу. Зараз в китайському місті Нанкін закладають фундамент для двох зелених хмарочосів, висотою 200 і 108 м, всередині яких розташують офіси, а зовні – ліс. Причому ліс в буквальному сенсі: там помістять 900 великих дерев і 1000 кущів! Проект Vertical Forest допоможе в очищенні повітря, адже рослини споживають 25 т вуглекислого газу і виробляють 60 кг кисню в день. Пілот завершать в 2018-м.

А в Німеччині компанія Green City Solutions придумала CityTree: "дерево" (висота 4 м, ширина – 3 м) складається з сонячних панелей і системи зрошення. Зростає на ньому рідкісний мох, де живуть бактерії, які борються зі шкідливими речовинами. Одна така панель замінює 275 дерев, її вже поставили в Берліні, Осло і Парижі.

В Єгипті не відстають: біоінженери з університетів Ноттінгема і Нілу зацікавилися панциром креветки і вирішили, що з нього вийдуть відмінні пакети! Панцир обробляється кислотою і лугом для видалення карбонатів кальцію і надання йому бавовняного виду. Цей біополімер замінить пластикові пакети.

М'ясо з пробірки: скоро на всіх прилавках

Вперше бургер з котлетою з лабораторного м'яса виготовили в 2013-му, і тоді його собівартість склала $ 325 тис.! Але технології невпинно поліпшувалися: зараз такий же бургер коштує $ 11, але вчені обіцяють і ще більш дешеве м'ясо. Роблять його з сироватки крові, тому жодна тварина при виробництві не страждає. У біореакторі з клітин формується мускулатура: це і є основою м'яса. Розробники планують вже через 5 років продавати фрикадельки, стейки і грудки з пробірок.

Зручно: інвалідні коляски на автопілоті

Технології автопілота стають все розумнішими, і їх уже можна впроваджувати в сферах, де вони особливо потрібні. В цьому році в сінгапурських госпіталях з'являться лікарняні коляски, оснащені автопілотом, комп'ютерним зором і системою машинного навчання. Мета проекту – допомогти людям похилого віку та інвалідам, а також звільнити медсестер від обов'язку возити пацієнтів в колясках. Останнє особливо важливо: через поліпшення якості життя людей в країні стали жити набагато довше, і медперсоналу для догляду за літніми людьми не вистачає.

Крім цього, в Сінгапурі стартує ще один цікавий проект: компанії Toyota і Scania проведуть перше повномасштабне тестування колони вантажівок на автопілоті. Протягом 3 років колона з 3 вантажівок буде доставляти вантажі в авторежимі. Такі вантажівки в майбутньому допоможуть оптимізувати дорожній трафік і розвантажити дороги, вважають автори проекту.

Побут: рідке скло для мобільних і планшетів

Технології розвиваються стрімко, і особливо активно впроваджуються в сферах з мільярдними оборотами, а саме – на ринку мобільних пристроїв. Так, стартап ProtectPax пропонує використовувати для захисту скла смартфонів або планшетів рідке покриття на основі титану, що оберігає пристрій від ударів, подряпин і води. Матеріал ProtectPax складається з наночастинок діоксиду титану і заповнює мікроскопічні жолобки на екрані, захищаючи від механічних пошкоджень. Дія покриття триває близько року, вартість поки невідома.

Чекає успіх, за прогнозами розробників, і стартап MotherBox, який заряджає відразу кілька пристроїв на відстані. Його дія нагадує роботу інтернет-роутера і заснована на явищі електромагнітної індукції. Розробники модифікували пристрій і контур, щоб збільшити радіус дії. Тепер MotherBox можна поставити в будь-якій точці кімнати, а заряд гаджета відбувається автоматично. Для цього потрібно одягнути телефон в спеціальний приймальний контур, який, попередньо, буде виглядати як чохол.
Сонце беруть на зберігання

Сонячні промені стають серйозним конкурентом вугілля і газу. Швейцарські вчені придумали метод консервації тепла сонця як хіменергіі, щоб обігрівати їм будинку. Прилад складається з бака з розчином лугу / води і модулем для заряду / розряду тепла. При заряді енергія йде в прилад і зберігається роки! Теплоємність розчину – в 5 разів вище, ніж у окропу, тому величезні цистерни для зберігання не потрібні. А в австралійському Мельбурні переводять 400 трамваїв найдовшої мережі в світі (250 км) на енергію природи: для живлення транспорту будують сонячні станції і закривають вугільні.


                         



Коментарі