Технології
Подобається

Далекобійні і великокаліберні: яку зброю для снайперів створюють в Україні

25/03/2017
Далекобійні і великокаліберні: яку зброю для снайперів створюють в Україні

В Україні розробили дальнобійну великокаліберну снайперську гвинтівку, "заточену" під натівський патрон 12,7 мм. Зброя нагадує знамениту американську Barrett, вже надійшла в розпорядження українських силових структур. Експерти вітають появу потужної вітчизняної гвинтівки, проте відзначають, що ефективність будь-якої стрілецької зброї визначається якістю боєприпасів, а ось з цим є проблеми. Старі радянські патрони калібру 5,45 і 7,62 вже не відповідають сучасним вимогам, а закупівля натовських боєприпасів йде з великим скрипом.

Популярне: Які зміни відбуваються в “Укрзалізниці”?

"ХІМІЧНА ЗБРОЯ". Нову дальнобійну 12,7-міліметрову снайперську гвинтівку розробив харківський концерн ХАДО. Підприємство більше відомо як виробник автохімії, проте на базі концерну діє стрілецький клуб, який, за словами військового фахівця, полковника запасу Юрія Повха, користується великим авторитетом. "У сучасному світі наявність стрілецької школи при тій легкості, з якою технології перетинають кордони, цілком достатньо, щоб почати виробництво стрілецької зброї. Згадаймо Гастона Глока (австрійський інженер, засновник компанії-виробника зброї Glock. – Авт.). Він починав як виробник карнизів і шанцевого інструменту", – говорить Повх.

Харківська гвинтівка отримала назву Rhino Hunter і буде випускатися під брендом Snipex. Виріб було показано на виставці "Зброя та безпека – 2016", яка пройшла в Києві в середині жовтня минулого року. На той момент виробники заявляли, що мають у своєму розпорядженні двома прототипами гвинтівки: під радянський калібр патрона 12,7х108 і під західний – 12,7х99 (перша цифра позначає калібр, друга – довжину гільзи патрона). У підсумку зупинилися на західному варіанті під патрон .50 BMG. Це потужний крупнокаліберний боєприпас країн НАТО, прийнятий на озброєння ще в 1921 році для кулемета Browning. Проте він пережив безліч воєн, стандартизований і активно застосовується в наші дні. Наприклад, в 12,7 мм великокаліберній снайперській гвинтівці Barrett (США), яка вже надійшла в розпорядження українських силовиків.
Виробники Snipex .50 BMG Rhino Hunter відзначають, що всі елементи гвинтівки зроблені самостійно, тобто зброя є українською розробкою. Її вартість – 149,5 тис. грн.


                         



Коментарі