Економіка України
Подобається

Стали відомі причини, через які українці менше зароблятимуть на депозитах

12/03/2017
Стали відомі причини, через які українці менше зароблятимуть на депозитах

Цього року заробіток українців на розміщенні депозитних вкладів суттєво зменшиться – вже зараз ставки у більшості українських фінансових установ почали зменшуватись і така тенденція триватиме й надалі. 

Про те, чого очікувати від такої інновації, розповів колишній міністр Олександр Шлапак, який нещодавно став також  очільником націоналізованого «Приватбанку».

«На моє переконання, одна з головних проблем держави — високі відсоткові ставки. Навіть в роки не дуже високої інфляції кредитна ставка рідко падала нижче 20%. Ми починали з 20% за гривневою депозитною лінійкою. Зараз наші ставки на рівні 16%», – повідомив Шлапак.

За його словами у «Приватбанку» депозитні вклади у валюті також знижують, оскільки банк не видає кредитів в іноземній валюті.

Популярне: Заступник голови Нацбанку повідомив погані новини для українців​

«Нам валютні вклади потрібні тільки для того, щоб забезпечити оборот валюти в банку, не більше. Ми не видаємо валютних позик, тому ставку зробили дуже низьку. У нас майже 40% ринку вкладів і я гадаю, що як драйвер ринку ми зможемо спонукати ринок до зниження відсоткової ставки», – розповів Шлапак.

Він також прогнозує зниження ставок і за кредитними позиками у зв’язку із зменшенням ставок депозитних вкладів.

Шлапак також прогнозує, що найоптимальніший заробіток на депозитах має коливатися у межах 10-12% в гривні.

«Якщо взяти сталі умови, уявити, що жодних катаклізмів у державі не відбудеться, то до кінця 2017 року ми всі будемо на ставках 10-12% за депозитами у гривні», – пояснює Шлапак і додає, що при таких ставках фінустанова не буде збитковою.


                         



Коментарі