Економіка України
Подобається

Що ж тепер буде? Гройсман попередив українців про страшну загрозу

09/03/2017
Що ж тепер буде? Гройсман попередив українців про страшну загрозу

7 березня Володимира Гройсман відвідав Вінницю. Прем'єр-міністр України відкрив у місті оновлене відділення в лікарні №1 та завітав на підприємство "Володарка". Під час спілкування з пресою урядовцю довелося відповісти на запитання про економічну блокаду Донбасу. Прем'єр детально пояснив, чому це не вигідно для України, передає Корупція.Маркет

Популярне: Олігархи вже не ті: стало відомо про фінансові проблеми найбагатших людей України

– Очевидним є наступний факт – блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської федерації. Донбас – це Україна. Напривеликий жаль туди ввійшли російські війська разом із своїми бандитами. українські надра знаходяться саме на тій території, які на сьогодні поки що нам непідконтрольні. Куди ми витрачаємо вугілля? Ми витрачаємо його на виробництво електроенергії для нашої країни. Тому що третина електричної енергії виробляється з вугілля. Частина з антрацитного, який не видобувається на підконтрольній території, частина на вугіллі марки "Г", яке видобувають на підконтрольній території. Нам антрацитне вугілля в Україну потрібне. Це з одного боку. З іншого, ми маємо великий потенціал нашої української металургії. Ми маємо комплекс в якому працює близько 300 тисяч людей. Він є надзвичайно важливим для експорту українських товарів і входження в Україну валюти. Валюта нам потрібно для нашого валютного балансу і підтримки національної валюти. 

У випадку, коли відбувається економічна та енергетична блокада, ми маємо переорієнтовувавтися на інші можливості. Хочу підкреслити, що вугілля і компоненти, які потрібні для металургії, вони працювали на підприємствах, які знаходяться на непідконтрольних територіях, але всі ці підприємства були зареєстровані в Україні та платили податки в український бюджеті. Сьогодні ми втрачаємо два, три чотири мільярди. Це ціна втрат. Більше того, в 2016 році ми домоглися підйому національної економіки. Це був хороший сигнал для створення нових робочих місць, для виходу на нові ринки. Ми мали в четвертому кварталі 2016 року зростання економічне в 4,7%. От в мене враження таке, що тільки Україна починає підіймати голову, вставати економічно з колін, хтось має дати зверху, щоб нам було дуже і дуже важко. Тому це блокада значно вплине на економіку.   

Давайте подивимося в інтересах кого це відбувається. Де ми можемо придбати сьогодні вугілля? В Сполучених штатах і можемо придбати його в Росії. Хочу підкреслити, якщо хтось вважає, що придбати вугілля потрібно в Російської федерації, я категорично проти, тому що це і є торгівля з країною ворогом.

Я проти торгівлі на крові. Але коли ми говоримо, що всі операції проводилися в гривні, всі рахунки шахтарів перебували в українських банках, фактично блокада призвела до серйозних наслідків, які можуть мати в перспективі негативний вплив на життя кожного українця. 

Те, що ми забирали своє українське вугілля і використовували в українських цілях для металургії та енергетики було в інтересах. Ми з цього отримували податки в українських бюджет, – сказав Прем'єр.


                         



Коментарі