Економіка України
Подобається

Ціни на харчі в Україні досягли рівня європейських країн… а зарплати?

04/03/2017
Ціни на харчі в Україні досягли рівня європейських країн… а зарплати?

1 січня закінчився експеримент з відмовою від державного регулювання цін. Три місяці не контролювали націнку на соціальні продукти. Кабмін досі не визначився: держава далі буде регулювати ціни або відмовиться від цього, каже Олексій Дорошенко, 43 роки, директор асоціації постачальників торговельних мереж, передає Корупція Маркет

Які висновки можна зробити після експерименту?

До 1 жовтня минулого року, коли почався експеримент, тільки дорожчала гречка, каже Олексій Дорошенко. Після скасування регулювання цін картопля виріс в ціні на 18 відсотків, буряк на 12,5, моркву на 12. Хліб за зиму подорожчав на гривню. М'ясо до експерименту дешевшало. Потім навпаки. Найбільше подорожчали яйця на 40 відсотків. Але згодом ціни впали. Тому що виробники не могли розпродати запаси товару.

Регулювання цін потрібна чи ні?

Противники кажуть, що це радянський пережиток. Але цінова регуляція працює у Швейцарії, Японії, Франції, Сполучених Штатах Америки.

В Україні до експерименту діяло обмеження націнки не більше 15 відсотків. Це було орієнтиром для виробників. Порушення фіксували, але незначні. Найчастіше перевищували на 5 відсотків. Після скасування регулювання націнка зросла до 30 відсотків.

Що таке соціальні продукти?

Хліб, макарони, рис, гречка, м'ясо, ковбаса варена, молоко, масло вершкове, олія соняшникова, яйця, цукор, овочі. Повний перелік Кабмін затвердив у 1996 році. Цей документ застарів. Його потрібно оновити. Перелік продуктів скоротити. Чітко зафіксувати, які саме соціальні. Наприклад, м'ясо на кістці можна продавати з мінімальною націнкою. А вирізку і буженину дорожче. Є макарони вітчизняного виробництва з м'яких сортів пшениці. І італійські із твердих сортів. Звичайний шліфований рис і термічно оброблений. Потрібно визначити, які з цих продуктів вважаємо соціальними.

Коли варто відмовлятися від державного регулювання цін?

Цінову регуляцію поки потрібно залишити. Поріг націнки підняти з 15 до 20 відсотків. Відмовитися від нього можна через два-три роки. Будемо сподіватися, що за цей час зросте купівельна спроможність населення. Зараз ціни на харчі в Україні досягли рівня європейських країн Румунії, Польщі, Угорщини, країн Балтії. А за розмірами зарплат ми суттєво відстаємо. Візьмемо цукор. Україна його виробляє. Прибалтика імпортує. В Естонії кілограм коштує в середньому 20,90 гривні, в Литві 19,80. У нас середня ціна 20,60. В інших країнах ставлять меншу націнку на товари.
 


                         



Коментарі