Економіка світу
Подобається

Саудівська Аравія “хоче позбутися” дорогих іноземців

25/02/2017
Саудівська Аравія “хоче позбутися” дорогих іноземців

Після падіння світових цін на нафту головний експортер нафти — Саудівська Аравія — зіткнулася з проблемою величезного бюджетного дефіциту і необхідністю економічних перетворень, спрямованих на розвиток заходів економії в різних виробничих, і не тільки, секторах, передає Корупція Маркет

Саудівська Аравія також зробила ряд кроків для надання більшої кількості робочих місць своїм співгромадянам за рахунок скорочення кількості працюючих на сьогодні в країні громадян інших держав. Ці перетворення стосуються в основному кваліфікованих співробітників.

Популярне: Стало відомо скільки насправді отримує Генпрокурор України

Саудівська Аравія в минулому році приступила до реалізації програми "Бачення 2030", яка спрямована на диверсифікацію економіки та розширення галузей для інвестування коштів, а також зміцнення виробничої бази з одночасним збільшенням кількості громадян Саудівської Аравії, зайнятих у приватному секторі економіки.

Падіння світових цін на нафту більш ніж наполовину з 2014 року призвело до формування величезного бюджетного дефіциту і мільярдам доларів заборгованості перед приватними компаніями, переважно з будівельного сектора. Тільки Binladin Group звільнила 70 000 іноземних робітників з інших держав, однак подальше уповільнення економіки призвело до того, що громадяни розвинених держав також позбулися роботи в Саудівській Аравії.

Останні статистичні дані показують, що майже дев'ять мільйонів іноземців працювали в королівстві, проте це було ще до початку економічного спаду. На сьогодні, зазначають фахівці, в країні недостатньо економічної активності, щоб відновлювати вже окончившиеся контракти з іноземними громадянами.

Уряд Саудівської Аравії продовжує загвинчувати гайки в даному питанні, і наступний удар по експатам припаде на липень поточного року, коли набуде чинності законодавство щодо іноземних працівників, які мають на своєму утриманні утриманців. Бізнесам доведеться платити державі щомісячні 27, а далі й усі 100 доларів в державну казну за кожного утриманця, і цей оброк компанії планують перекласти на плечі самих співробітників, що змусить багатьох покинути свої робочі місця, поступившись дорогою громадянам королівства. Приватному сектору також доведеться платити штраф, якщо в компанії буде працювати більше іноземців, ніж саудівців.

Представники бізнесу стверджують, що нинішня економічна ситуація не дозволяє як раніше оплачувати багатотисячну оренду будинків для менеджерів вищої ланки, сімейні перельоти додому і величезні рахунки за школу для дітей експатів. Тисячі співробітників вже повернулися додому в країни Заходу, а на зміну їм приходять громадяни Португалії, Греції і арабських країн, чия праця оплачується нижче, що приносить відчутну економічну вигоду Саудівської Аравії. Варто відзначити, що багато експати пропрацювали в королівстві по кілька років, а їх діти часто мало знайомі з рідною країною.
 


                         



Коментарі