Економіка України
Подобається

“Аж серце заболіло”: На скільки подорожчає електроенергія в березні

24/02/2017
“Аж серце заболіло”: На скільки подорожчає електроенергія в березні

"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні"Аж серце заболіло": На скільки подорожчає електроенергія в березні

Підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 березня на 26% не зможе покрити ринкову ціну електроенергії, щоб припинилося перехресне субсидування населення за рахунок підвищених тарифів.

Про це в коментарі Голос UA повідомив енергетичний експерт Дмитро Марунич, передає Корупція.Маркет

«Підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 березня на 26% не зможе покрити ринкову ціну електроенергії, щоб припинилося перехресне субсидування населення за рахунок підвищених тарифів. Адже багато українців не зможуть платити за електроенергію за таким тарифом. Якщо громадяни не платитимуть за електроенергію, то «Обленерго» просто перестане постачати їм електрику», – сказав Д. Марунич.

За його словами, щоб тарифи на електроенергію були переглянуті, потрібно змінити чинний уряд. Іншого варіанту немає.

«Уряд вважає, що нинішні реформи повинні привести до вільного ціноутворення на ринку енергоресурсів. Дані моменти прописані в Угоді про асоціацію з ЄС. Крім того, підвищення тарифів вимагають західні кредитори. Адже в Європі тарифи на електроенергії значно вище, ніж в Україні. Тому, якщо не поміняти владу, в країні нічого не зміниться, і тарифи продовжать рости», – резюмував Д. Марунич.

Нагадаємо, 1 березня має відбутися останнє планове підвищення цін на електроенергію для населення. Зараз населення платить за обсяг електроенергії до 100 кВт по 71,4 коп. за кВт, за обсяг від 100 кВт до 600 кВт – по 1,29 грн за кВт, а за електроенергію, спожиту понад обсяг 600 кВт – 1,63 грн. З 1 березня же обсяг до 100 кВт буде коштувати по 90 коп. за кВт, а все, що понад – 1,68 грн за кВт. При цьому НКРЕКУ недавно заявило, що тариф на електроенергію для населення до цих пір не покриває 57,7% його собівартості. І це при тому, що протягом двох років тариф підвищувався в тому числі і для того, щоб населення змогло поступово перейти на ринкові ціни електроенергії, і буде стримана перехресне субсидування населення за рахунок підвищених тарифів на електроенергію для промисловості. Тобто, щоб кожен платив сам за себе.

Тепер же виходить, що мета не досягнута, і підвищення тарифів не дало зовсім нічого. Тому експерти сходяться в тому, що без підвищення тарифів на електроенергію не обійдеться, проте не беруться прогнозувати, як далі поведе себе уряд і НКРЕКУ.


                         



Коментарі