Економіка України
Подобається

Хочеш пенсію – купуй стаж: нововведення у пенсійній системі шокували всю країну!

21/02/2017
Хочеш пенсію – купуй стаж: нововведення у пенсійній системі шокували всю країну!

Сьогодні в Україні 12 млн пенсіонерів, і лише половина з них має необхідний стаж для отримання пенсії. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє Корупція Маркет

За його словами, давати пенсії потрібно тільки тим, хто їх заробив.

Популярне: Ціни на продукти продовжують нестримне зростання. Що найбільше додало в ціні

«З 12 млн пенсіонерів не всі мають повний стаж. Реальної актуалізації пенсійних виплат вимагають близько 6 млн», — заявив міністр.

Міністр також додав, що якщо у пенсіонера немає необхідного 15-річного трудового стажу, його можна буде придбати, сплативши в Пенсійний фонд внески за відсутні роки роботи. За словами Андрія Реви, кожний відсутній місяць обійдеться в 704 гривні. Тобто за рік доведеться викласти 8 448 грн. До речі, планується, що в результаті пенсійної реформи страховий стаж буде збільшено до 35 років.

«Ті, хто не сплачує внески, у майбутньому втратить через це шанс на гідне пенсійне забезпечення», – підкреслив міністр.

Як розповів Андрій Рева, ті, хто вважають ЄСВ у 704 гривні занадто високим, «повинні розуміти, що дане значення відповідає пенсії розміром в 1247 гривень».

Раніше віце-прем'єр Павло Розенко заявляв, що українці зможуть отримувати високі пенсії лише після запровадження трирівневої пенсійної системи, а також за умови, що всі працюючі громадяни почнуть чесно платити податки. Розенко нагадав, що в умовах, коли близько 50% працюючих людей не сплачують податків або сплачують їх у неповному обсязі, в країні просто не може бути високих пенсій.

Між тим президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко впевнений, що головні цілі пропозиції міністра соцполітики — підвищити пенсійний вік, зменшити число пенсіонерів і знизити розмір пенсій.

«Пропозиція ввести право виходу на пенсію за наявності не менше 20 років "справжнього", як назвав його міністр, страхстажу б'є насамперед по нинішнім 50-55-річним, які залишилися без роботи на початку 2000-х та знайшли своє місце у тіньовому секторі: торгівля, сфера послуг, — аналізує Охріменко. — У них через 5-10 років не буде ні 20 років офіційного страхстажу, ні можливості його придбати з-за низьких заробітків. Тобто ці люди автоматично залишаться без будь-якої, навіть мінімальної пенсії, і будуть змушені працювати ще 3-5 років».

Нагадаємо, сьогодні на Харківщині проживає майже 900 тисяч пенсіонерів.

«Мінімальну пенсію у нас отримують близько 8% жителів регіону. Максимальну пенсію – десять прожиткових мінімумів – близько 1,2% із загального числа пенсіонерів регіону. При цьому щомісячний фонд виплати пенсій становить більше 1 млрд 600 мільйонів гривень», – розповіла «ГХ» заступник начальника ГУ Пенсійного фонду в Харківській області Тетяна Піпченко.

При цьому в нинішньому році планується підвищити пенсії на 11%. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко. За його словами, підвищення буде проходити в два етапи – з 1 травня і з 1 грудня. Розмір середньої пенсії складе 2001,4 гривні. Це на 269,4 гривні більше, ніж було в 2016 році. Як повідомили в Пенсійному фонді, загальний бюджет ПФ складе 283,2 млрд грн., при цьому 156,2 млрд грн. виділить держава, а понад 120 млрд грн. складуть власні доходи Фонду.
 


                         



Коментарі