Економіка України
Подобається

Банкіри: курс долара буде падати ще один день

17/02/2017
Банкіри: курс долара буде падати ще один день

15 лютого безготівковий курс долара знизився на 7 копійок, і закріпився до вечора в рамках 27,03-27,08 грн./$, повідомив начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

Торгівля на міжбанку почалася в рамках 27,05-27,15 грн./$, але по мірі виходу продавців курс почав падати з самого ранку. За словами директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, вже до 11 години котирування просіли до 26,97-27,02 грн./$. І навіть подолали психологічну позначку.

"Коли на ринок вийшли всі продавці валюти, став очевидний солідний профіцит долара, в результаті гривня продовжила зміцнюватися до 26,96-26,99 грн./$. У цей момент Нацбанк вирішив скористатися ситуацією і поповнити валютні резерви, викупивши сьогодні на аукціоні всі запропоновані йому долари. Після обіду ринок спостерігав курсову корекцію до 27,05-27,15 грн./$, однак покупці валюти виявилися не готові настільки піднятися в ціні. Фінішував котируваннями міжбанк 27,03-27,08 грн./$", — уточнив Станіслав Верхградський.

Сукупно Нацбанк придбав $33,2 млн., ставши головним покупцем дня. Причому, не найдорожчим покупцем — курс відсікання був встановлений на рівні 27,0 грн./$. У чиновників не знайшлося гідних конкурентів з-за гривневого дефіциту на ринку.

Популярне: Пенсійна реформа-2017: відповіді на головні питання, які цікавлять українців

"Напередодні сплати податків на локальному міжбанківському ринку помітно зріс попит на ресурс в національній валюті, що свідчить про дефіцит безготівкової гривні, в тому числі і для купівлі валюти. Тому очікуємо, що слабкий попит з боку імпортерів може протриматися до початку наступного тижня", — вважає Верхградський.

Головним же продавцем валюти залишається сільське господарство.

"Найбільш активними продавцями валюти на сьогоднішній день залишаються агровиробники, які продовжують заводити валютну виручку по закінченню строків у 120 днів і до того ж починають підготовку до посівної кампанії", — розповів директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Що далі

Фінансисти розраховують, що така ж розстановка сил збережеться і завтра. Долар продовжать продавати не лише аграрії, але і ті, хто ще не встиг розрахуватися з державою по податках за четвертий квартал 2016 р. 

"На 16 лютого також прогнозуємо активну фазу торгів. Компанії продовжать продавати долар, запасаючись гривнею для погашення податку на прибуток. Діапазон торгів на завтра 26,95-27,10 грн./$", — спрогнозував Курінний.

Схожі очікування і у Станіслава Верхградского, який чекає старту міжбанку в рамках 27,0-27,10 грн./$.

"На наш погляд, в четвер ще можна очікувати підвищену пропозицію валюти на міжбанку. В останній день сплати податків — у п'ятницю — рясних продажу вже, швидше за все, не побачимо", — сказав він. 

Що з готівкою

На готівковому ринку долар може дешевшати поки на нього не підуть кошти великих вкладників Платинум Банку: 15 лютого Фонд гарантування вкладів почав виплати їм компенсацій до 200 тис. грн. в одні руки. Сьогодні валюта дешевшала в касах до 27,0-27,35 грн./$. Деякі банки пропонували долар і 27,25 грн./$. 

"Зниження триває повільно, але впевнено, по 5-10 копійок в день на увазі підвищеного пропозиції і слабкою ділової активності", — зазначив Станіслав Верхградський. 

У той же час фінансисти не виключають, і більш істотного просідання готівкових цін — нижче міжбанку. Хоча і ненадовго.

"Міжбанківський ринок на даний момент більш мобільний і коливання істотніше, ніж на готівковому ринку валют. Тому можлива короткочасна ситуація, коли готівковий курс піде нижче міжбанку. В увазі достатнього обсягу готівкової гривні банки готові до такої ситуації для купівлі готівкової валюти в касах і продажу на міжбанку", — резюмував Верхградський.


                         



Коментарі