Економіка України
Подобається

Вони що, знущаються над нами?!: влада знайшла новий спосіб, як підвищити плату за тепло

09/02/2017
Вони що, знущаються над нами?!: влада знайшла новий спосіб, як підвищити плату за тепло

Влада знайшла новий спосіб підвищення плати за тепло.

В цьому році нормативи споживання тепла, газу і електрики зменшили. На 1 кв. м нормою буде не 5,5 куб. м газу для опалення, а 5 для квартир і будинків з лічильниками тепла норматив став 0,043 Гкал замість 0,0548.

Для тих, хто користується електрикою для обігріву, норматив знизили з 65 кВт/год. до 51 кВт/год, передає Корупція. Маркет

Рішення про такі зміни в Кабміні прийняли сьогодні. Його пояснили вимогами МВФ.

"Нові нормативи діятимуть з травня. Зменшення нормативів – це наступний етап підвищення цін на комунальні послуги. Ці нормативи в основному стосуються пільговиків.

У них ліміти з використання газу, електрики, тепла. Як тільки виходять за ці ліміти, усі повинні платити більше. Тому з наступного опалювального сезону пільговикам доведеться або платити більше, або сидіти в холодному житлі", – говорить фахівець з енергетики Володимир Бутко.

За його словами, висока ймовірність, що в подальшому влада буде використовувати прийом зменшення нормативів як альтернативу підняття цін на комунальні послуги.

"Ефект буде таким же як і підвищення цін, але звучати краще. Наступним етапом може бути збільшення нормативів на споживання електрики", – говорить фахівець.

Зниження нормативів на опалення – це спроба уряду урізати витрати на субсидії, вважає юрист Руслан Терновий.

"Справа в тому, що зараз на це йдуть чималі кошти. Якщо нормативи тепла знизити, то можна або відсікти деякі категорії людей, або ж ті люди стануть менше використовувати ресурс.

Популярне: Стало відомо, чому українці отримують різні пенсії: кому пощастило більше всіх

Таким чином, витрати зменшаться. Також такий крок може свідчити про поступовий перехід до монетизації субсидій", – говорить юрист.

Нагадаємо, за останній рік комунальні тарифи зросли в три рази. Найдорожчим в платіжках стало централізоване опалення.


                         



Коментарі