Економіка України
Подобається

Беремо курс на чистоту: чи заборонять в Україні поліетиленові пакети?

08/02/2017
Беремо курс на чистоту: чи заборонять в Україні поліетиленові пакети?

До Верховної Ради подали законопроект №6020, яким пропонується заборонити використання на території України полімерні пакети, передає Корупція Маркет

Ініціатори мотивують подачу проекту закону тим, що такі вироби завдають непоправної шкоди здоров’ю людей та навколишньому природному середовищу: засмічують населені пункти, узбіччя доріг, ліси, поверхневі та підземні води.

Як стверджують автори, у багатьох країнах Південно-Східної Азії, Австралії, Південної та Центральної Америки полімерні пакувальні пакети довготривалого розкладу оголошено «ворогами екології», вилучено з торговельних мереж, а також встановлено значні штрафи за їх використання і навіть кримінальну відповідальність.

Таким чином, пропонується заборонити виробництво, використання, ввезення та розповсюдження на території України полімерних пакетів тривалого розщеплення (більше 5 років). Виключенням буде лише транзит вантажів через територію України.

Водночас, виробництво та реалізацію оксо-біорозкладних пакетів (що розкладаються до 5 років), пропонується здійснювати лише за наявності відповідної ліцензії та сертифікату відповідності державним стандартам, які приведуть у відповідність до міжнародних норм.

До суб’єктів господарювання, які порушать приписи закону, пропонують застосовувати штрафи у разі:

  • виробництва оксо-біорозкладних полімерних пакетів без наявності ліцензії – 200% вартості виробленої продукції;
  • оптового та роздрібного розповсюдження оксо-біорозкладних полімерних пакетів без наявності ліцензії та сертифікату відповідності – 200% вартості отриманої партії товару;
  • порушення вимог щодо імпорту оксо-біорозкладних пакетів – 100% вартості партії товару.

Очікується, що прийняття законопроекту поліпшить рівень охорони навколишнього природного середовища та стану благоустрою, зменшить ризики техногенних аварій, засмічення зелених та прибережних зон, водойм і морських акваторій, а також загибелі тваринного світу.

Слід також зазначити, що це вже не перша спроба заборонити використання полімерних пакетів на території України. Всі попередні проекти законів прийняті не були.

Популярно: Стало відомо, чи зможуть пенсіонери, які працюють, знову отримувати повністю і зарплату, й пенсію


                         



Коментарі