Головні Новини
Подобається

Чому студенти досі не отримали стипендію за січень

05/02/2017
Чому студенти досі не отримали стипендію за січень

Через нову систему нарахування стипендій, яка діє в Україні з 1 січня 2017 року, у вузах виникла плутанина з виплатами. Деякі студенти отримали суму менше, ніж повинні були, а інші до цих пір чекають покладену стипендію за січень.

Бояться помилитися

У редакцію звернулися студенти Приазовського Державного Технічного університету, який знаходиться в Маріуполі.

"В нашому місті знаходиться Маріупольський Державний Університет, йому виплатили стипендію тиждень тому. А нам досі не виплатили за січень. В нашому вузі не знають, коли отримають стипендію. Студенти вже переживають, так як ні вуз, ні бухгалтерія не дає чіткої відповіді, коли буде стипендія. Допоможіть розібратися, може завдяки Вашій статті стипендії швидше виплатять", – написали студенти.

Також відомо, що з аналогічною проблемою зіткнулися студенти ряду інших вузів: Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Національного гірничого університету в місті Дніпро, Харківського Авіаційного Інституту (ХАІ), Луганського національного аграрного університету (Харків) та Харківського національного аграрного університету ім. В. О. Докучаєва.

Чому студенти не отримали належні виплати за січень? За словами експерта з питань вищої освіти Андрія Черних, затягують виплати, тому що вузи все ще скніють над складанням рейтингових списків студентів, зайвий раз перевіряють бали і прізвища, так як просто бояться помилитися.

"Зимова сесія вже пройшла, тепер деканати зводять цифри, засідає стипендіальна комісія. Ніхто не хоче допустити помилки. Ось причина того, що не у всіх вузах виплатили стипендію. Плюс, так як Міністерство освіти тільки в 20-х числах січня перерахувало гроші вузам, багато хто просто не встигають", – пояснює Чорних.

Заплатили, але трохи

Деякі українські студенти зіткнулися з іншою проблемою: отримали за січень майже на 200 грн менше, ніж повинні були.

Так, наприклад, у Львівському національному університеті ім. Івана Франка та Донецькому національному університеті ім. Василя Стуса учням виплатили 656 грн замість належних 825 грн.

Причина, яку називають самі вузи, – недофінансування з боку МОН.

"Студенти! У зв'язку з відсутністю повного фінансування стипендіального фонду університету, Стипендіальна комісія Університету 30.01.2017 року прийняла рішення виплатити стипендію студентам факультетів у розмірі 625 гривень … Кошти будуть нараховані у вівторок, 31 січня 2017. Виплата стипендії у повному обсязі буде здійснена після надходження коштів", – заявили на офіційній сторінці Львівського університету в Фейсбук.

Проректор ДонНУ Ростислав Подільський у коментарі "Країні" також підтвердив, що їх вуз отримав від МОН менше коштів, ніж повинен був. Причину того, що фінансування надали не в повному обсязі, в Міністерстві освіти їм не пояснили.

"Я думаю, що це із-за того, що за бюджетними програмами ще не пішли гроші. Поки що кошториси постійній як такої немає, – каже Подільський. – Зараз всі сидять на тимчасовим кошторисом. І швидше за все, недолік фінансування пов'язаний саме з цим. Вузам доводять обсяги фінансування. Ми в будь-якому випадку відсутні суми студентам виплатимо, але вже в наступному місяці, коли з'являться гроші. Вузи є тільки розпорядниками коштів, які виділяє Міністерство".


                         



Коментарі